НАК "Енергетична компанія України" (ЕКУ, Київ) розробила проект закону "Про внесення змін до закону України" Про Державний бюджет України на 2012 р.". Як повідомили "SQ" у НАК, законопроект розроблений у зв'язку зі складною ситуацією з розрахунками за електроенергію підприємств водопровідно-каналізаційного господарства за електроенергію, серед яких одне з найбільш проблемних - КП "Вода" (Харків). У проекті закону йдеться про субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на послуги водопостачання та водовідведення. Як зазначили в НАК, реалізація проекту дозволить врегулювати питання часткового погашення підприємствами з водопостачання та водовідведення заборгованості за спожиту електроенергію.

Як відзначили в ЕКУ, компанія постійно розглядає на засіданнях проблему погашення заборгованості за спожиті енергоносії в Україні. "Особливо складна ситуація склалася в "Харківобленерго" у зв'язку із заборгованістю КП "Вода", яка на 1 жовтня становила 132 млн.грн. Компанія неодноразово зверталася до першого віце-прем'єр міністра України Андрія Клюєва, міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка для забезпечення водоканалами договірних відносин про повну оплату поточного споживання електроенергії", - відзначили в ЕКУ.

За результатами звернень А.Клюєв дав доручення головам обласних адміністрацій забезпечити розрахунки підприємств водопостачання та каналізації за спожиту електроенергію в повному обсязі, але незважаючи на ці вказівки, заборгованість продовжує зростати.

Довідка "SQ". Як заявив голова правління "Харківобленерго" Сергій Кирик, на АК "Харківобленерго" склалася катастрофічна фінансова ситуація. Загальний дефіцит коштів компанії на 1 вересня 2011 р. складає 209 млн.грн. "Ускладнюють ситуацію борги минулих років, які вантажем висять на компанії", - підкреслив С.Кирик.

Одним з найбільших боржників "Харківобленерго" є КП "Харківкомуночиствод", яке стало правонаступником боргів КП "ВТП "Вода" після об'єднання підприємств. Борги підприємства перед "Харківобленерго" складають 172,8 млн.грн. Чинні тарифи на послуги підприємства покривають лише 50 % його витрат. Під час сесії міськрада ухвалила звернення до Верховної Ради, Кабінету міністрів, Національної комісії регулювання електроенергетики та Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг. У цьому зверненні міськрада просить втрутитися в ситуацію, що склалася в КП "Харківкомуночиствод" з тарифами на водопостачання і водовідведення, а також з розрахунками за електроенергію з АК "Харківобленерго".