Мешканці Харківської області зможуть лікуватися у київських медінститутах за квотою, яку виділить Національна академія медичних наук України (НАМН). Про це повідомив журналістам у Харкові президент НАМН України Андрій Сердюк. За його словами, в структурі академії 36 науково-дослідних інститутів, в яких є близько 8 тис. лікувальних місць у стаціонарах, а також поліклінічні відділення. "Харків'яни, наприклад, зможуть пройти лікування в київському Інституті судинної хірургії, але й у ваші харківські академічні інститути (їх у місті - 9) теж будуть направлятися хворі з усієї України", - зазначив президент академії.

За словами заступника голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Ігоря Шурми, в лютому 2012 р. планується підписати договір про партнерство між ХОДА і НАМН України.

Як повідомив І. Шурма, в регіоні, починаючи з 2010 р., реалізується п'ять програм ХОДА та інститутів НАМН, які будуть продовжені і в 2012 р. Зокрема, Інститут загальної невідкладної хірургії проводить операції дітям з вродженими вадами серця. За рахунок облбюджету закуплено витратні матеріали, два апарати ультразвукової діагностики з кардіологічними датчиками для виявлення дітей з вадами серця. В Інституті медичної радіології ім.Грігорьева в рамках договору соціального партнерства лікуються жителі області. З наступного року в Інституті патології хребта та суглобів ім.Сітенко почнеться реалізація програми лікування сколіозу у дітей (цього року операції були проведені за спонсорські кошти). Найближчим часом буде підписана спільна програма ХОДА та Інституту охорони здоров'я дітей та підлітків з організації медичного обслуговування дітей-сиріт.

Довідка "SQ". З 36 науково-дослідних медичних інститутів, підпорядкованих НАМН України, дев'ять працюють у Харкові.