Голова Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Михайло Добкін на колегії 25 серпня вимагає від місцевої влади і райдержадміністрацій провести якісний аудит непрацюючих дитячих таборів відпочинку. "Я незадоволений тим, як ми проводимо аудит непрацюючих дитячих таборів. Адже доручення було дано два місяці тому. Потрібно також взяти на контроль стратегічні плани населених пунктів області, де є табори, і перевірити, чи є там плани розвитку дитячих установ області", - заявив М.Добкін.
Як повідомив заступник голови ХОДА Євген Савін, владі на місцях було дано доручення провести інвентаризацію 25 дитячих таборів, які не працюють. "Але інформація, що надійшла, говорить про небажання у низці районів проводити інвентаризацію", - відзначив Є.Савін.

За його словами, в Харкові, Великобурлуцькому, Вовчанському і Дергачівському р-нах є непрацюючі табори, але були отримані відповіді, що їх немає. У низці районів власникам таборів (у Харківській - 6, у Змієвському -3, у Богодухівському - 2, у Чугуївському - 2), були направлені листи про можливість відновлення роботи таборів, але власники не дали відповідей. Зокрема, Люботинська школа-інтернат не надала дані про табір "Надія". Є й позитивні приклади, зокрема, в Красноградському районі розроблено план реконструкції табору "Дружба" (знаходиться у комунальній власності). Планується провести тендер, призначити виконавця і провести реконструкцію.

Як відзначив Є.Савін, розглядається можливість відновлення роботи семи дитячих оздоровчих установ, зокрема, "Червона гвоздика" (на балансі ДП "Завод ім.Малишева), "Сонячний" (Харківський завод транспортного обладнання), "Романтик" (ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка"), "Політ" (ЗАТ "Південкабель"). Один з варіантів відновлення працездатності таборів - передача їх до комунальної власності.

Довідка "SQ". У Харківській області функціонують 37 дитячих оздоровчих таборів. Влітку 2009 р. через фінансові проблеми на підприємстві не відкрили зміни дитячі оздоровчі табори ХКП "Міськелектротранс" та ДП "Харківський машинобудівний завод "ФЕД".