"Система сортування та роздільного збору сміття потрібна. Вона дозволить вирішити комплекс проблем", - заявив 24 червня заступник директора Департаменту комунального господарства, начальник Інспекції з благоустрою Харківської міськради Юрій Коваленко.

Зокрема, за його словами, практика роздільного збору сміття дозволить отримати прибуток за рахунок вторинних ресурсів. "Тобто з твердих побутових відходів (ТПВ) можна буде вилучити корисні з фінансової точки зору ресурси - макулатуру, скло, пластик. Вилучення цих елементів, у свою чергу, зменшить обсяг сміття", - зазначив Ю. Коваленко.

"Крім того, чим більше відсоток вилучення ресурсно-цінних компонентів з відходів, тим менше сміття (залишкових відходів) буде потрапляти на Дергачівський полігон, і тим менше землі буде використовуватися під поховання сміття. А значить менше потрібно сміттєвозів, водіїв, земельних ділянок під поховання , і тим чистіше буде навколишнє середовище", - підкреслив начальник інспекції з благоустрою.

У той же час, за словами Ю. Коваленка, впровадження системи сортування сміття вимагає великих інвестицій і роз'яснювальної роботи. "Кожен харків'янин виробляє за рік до 2 куб.м сміття, і за рік у місті накопичується від 3,5 до 4 млн. куб.м сміття. Все це сміття треба зібрати, вивезти, утилізувати. Знадобиться до п'яти видів машин та контейнерів. І не кожен харків'янин будинку захоче мати по п'ять ведер для сміття. Однак ця проблема типова для всіх великих міст світу", - підкреслив начальник міської інспекції.

За його словами, щоб стимулювати відповідальність харків'ян за розділення сміття, необхідно переймати досвід тієї ж Німеччини, де за комунальні послуги платять величезні гроші, але якщо сміття городяни поділяють вдома, то за його вивезення вони не платять.

Довідка "SQ". 75,2% опитаних харків'ян підтримали ідею впровадження системи сортування побутових відходів. На питання про особисту готовність проводити сортування сміття перед його утилізацією 64,8% респондентів відповіли позитивно, 31,6% заявили, що поки до цього не готові.