Постійно діюча комісія, яка виявляє стихійні звалища, створена в Харкові. Про це 24 червня повідомив журналістам заступник директора Департаменту комунального господарства, начальник Інспекції з благоустрою Харківської міськради Юрій Коваленко. За його словами, комісією було виявлено в Харкові більше 200 звалищ. "Буде встановлено власника кожного звалища, до якого будуть застосовані адміністративні санкції. Якщо власника немає, звалище буде ліквідоване силами комунальних підприємств. Протягом місяця ми маємо намір ліквідувати всі звалища", - підкреслив начальник інспекції.

Ю. Коваленко зазначив, що є проблеми, які стимулюють утворення стихійних звалищ. "Багато мешкнаців приватного сектору відмовляються укладати договір на вивезення відходів від його будинку. Багато хто вважає, що простіше вночі викинути сміття в яр, і заощадити 5 грн. В місяць на вивіз сміття, не розуміючи яку шкоду вони завдають навколишньому середовищу. Але згідно внесених змін до закону України про поводження з відходами, дільничний міліціонер тепер має право оформити протокол на мешканця, який відмовляється укладати договір на вивезення сміття", - повідомив Ю. Коваленко.

Начальник інспекції відзначив позитивну статистику в сфері освіти та вивезення несанкціонованих звалищ. "Кількість таких звалищ зменшується. Місто стає набагато чистішим. Варто вам пройти Сумською, Білгородським шосе, пр. Гагаріна, Полтавським шляхом, вул.Пушкінською. Ці вулиці в належному стані. У місті, звичайно, є і віддалені райони, де проблеми вирішені не в повній мірі. Буває, що техніка для збору і вивозу сміття погано працює, вимагає поліпшення, оновлення. А в цілому сміття вивозиться регулярно", - зазначив Ю. Коваленко.

Він також зазначив, що муніципальна компанія з поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ) завершує будівництво другої черги Дергачівського полігону ТПВ. На полігоні обладнано майданчик для прийому та утилізації ТПВ. Працює система контролю підземних вод, система захисту грунту, є дезінфекційний бар'єр", - підкреслив Ю. Коваленко.