Харьковский горсовет потребовал проверить данные новостей АТН о том, что должностные лица горсовета выделяли землю в березовой роще в ПятихаткахХарківська міськрада 24 листопада звернулася до прокурора Харківської області Геннадія Тюріна з проханням перевірити дотримання вимог земельного законодавства при передачі громадянам земельних ділянок Данилівського дослідного держлісгоспу УкрНДЛІГА (в березовому гаю біля сел.П'ятихатки), а також оцінити поширення завідомо неправдивої інформації ТОВ "Телекомпанія АТН" і дотримання нею вимог закону України "Про телебачення і радіомовлення". За це рішення проголосували 92 депутати.

Такі ж звернення депутати прийняли до Державного комітету лісового господарства, керівника Державного комітету земельних ресурсів, начальника управління СБУ в Харківській області, начальника ДАБК і голови Харківської облдержадміністрації.

Як повідомив директор Юридичного департаменту міськради Володимир Коваленко, міськрада, на яку в сюжеті АТН була покладена відповідальність за передачу землі, до виділення цих ділянок відношення не має.

Міський голова Геннадій Кернес заявив, що що міськрада не має відношення до виділення цих земель, тому що це землі області. За його словами, ділянки були виділені при губернаторстві Арсена Авакова. "Цей гай вкрали і приписують крадіжку тим, хто не має до цього відношення", - підкреслив Г.Кернес.

В.Коваленко заявив, що близько 190 земельних ділянок лісгоспу були передані в приватну власність на підставі рішень Черкасько-Лозівської сільської ради п'ятого скликання. Сумарна площа ділянок - близько 33 га. "У цій схемі були задіяні посадові особи Черкасько-Лозівської сільської ради за участю чиновників Держкомзему", - зазначив він. В. Коваленко також повідомив, що за фактами незаконної передачі земель раніше були порушені кримінальні справи. Управління СБУ в Харківській обл. 18 січня порушило кримінальну справу за фактом злочину за ст. 191 ч.5 КК України (незаконне заволодіння майном з використанням службового становища в особливо великих розмірах), а прокуратура Дергачівського району 23 квітня порушила кримінальну справу за фактом злочину за ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем, яке призвело до тяжких наслідків). На 87 ділянок наразі накладено арешт.

За словами Г.Кернеса, "в цій схемі було задіяно колишнє керівництво облуправління СБУ за потурання попереднього керівництва Харківської облдержадміністрації".

 

Довідка "SQ". 15 листопада в ефірі АТН пройшов сюжет про незаконне відчуження земель у березовому гаю недалеко від П'ятихаток.