Кабінет міністрів України затвердив положення про новий порядок виплати лікарняних. Про це на прес-конференції в Києві повідомив віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

Як повідомило інформагентство УНІАН, за словами віце-прем'єра, за прийнятим Верховною Радою законом про єдиний соціальний внесок, порядок компенсації лікарняних з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності змінився: "Головні бухгалтери сідають зі співробітниками Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності і показують обсяги лікарняних. Після того як звіти приймаються, протягом десяти днів фонд повинен компенсувати це". За словами С.Тігіпка, положення затверджено, заявки, які надійшли до фонду, оплачені.

Віце-прем'єр також повідомив, що уряд не зможе найближчим часом вирішити питання заборгованості з фонду. Така заборгованість, за його інформацією, становить близько 400 млн. грн.

Довідка "SQ". За законом про єдиний соціальний внесок, роботодавець оплачує працівнику перші п'ять днів періоду тимчасової втрати працездатності (лікарняного). З шостого дня допомогу з тимчасової непрацездатності виплачує Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Розширено перелік людей, які повинні отримувати 100% прибутку, перебуваючи на лікарняному. Тепер це батьки, які доглядають за дітьми до 14 років, чорнобильці всіх категорій, ветерани війни, жертви нацистських переслідувань та донори. 60% середньої зарплати за лікарняний отримують працівники зі стажем до 5 років, 80% - зі стажем від 5 до 8 років, на повний заробіток можуть розраховувати ті, у кого страховий стаж понад 8 років.