"Щоб упорядкувати систему пільг в Україні, потрібно обмежити кількість людей, які їх отримують, а також реалізувати монетизацію", - заявив в ефірі Харківського обласного радіо голова Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Михайло Добкін. Про це повідомив офіційний сайт ХОДА.

За словами М. Добкіна, далеко не всі пільговики отримують допомогу від держави тому, що не можуть працювати і забезпечувати себе самостійно. "Потрібно провести ревізію пільговиків. Є ті люди, які мають отримати допомогу від держави. Але забезпечувати пільгами працездатне населення, чи не тому що людині треба, а тому що вона не хоче працювати - цього не можуть дозволити собі ні німці, ні італійці, хоча вони живуть багатше нас", - відзначив М. Добкін.

Крім цього, за його словами, необхідно провести монетизацію пільг. Це дозволить чітко контролювати грошовий потік, який йде з бюджету на пільговиків і зніме зайвий вантаж з плечей комунальних підприємств, які в нинішніх умовах найчастіше страждають від існуючої системи. "Якщо ми прорахуємо чітко, скільки ми кому повинні видати пільг, можна перевести їх на гроші і видати, так буде правильніше. Отримала людина якусь суму на придбання ліків, але з якоїсь причини не хоче їх купувати - це його право. А от якщо ми даємо людині щось безкоштовно, то треба це їй чи ні, вона йде і бере. А платить за це не держава, а або міський бюджет, або комунальне підприємство, або інший суб'єкт, який не може за державу вирішувати її проблеми", - підкреслив губернатор. За його словами, таким шляхом пішли багато європейських держав.