В Харькове сформировали предложения по улучшению работы таможенных органовУ Харкові відбулося засідання робочої групи з питань проекту Митного кодексу Харківської обласної організації (ХОО) партії "Сильна Україна". Експерти, що входять до групи, обговорили і сформували пропозиції щодо поліпшення роботи митних органів, які можна внести до нової редакції Митного кодексу.

Як зазначив керівник експертної групи В'ячеслав Гуляєв, деякі норми чинного законодавства, що стосуються митного оформлення, потребують удосконалення. "Наприклад, при існуючому законодавстві митний орган зобов'язаний випускати експорт протягом двох годин з моменту подачі документів. Реально відбуваються затримки, які обумовлюються різними чинниками. Також незрозуміло, чому акредитоване підприємство не має можливості розмитнювати у своєму місті всі види продуктів. Приміром, квіти розмитнюють тільки в Києві, машини і меблі - тільки в Дніпропетровську і т.д. Це є порушенням конституційних прав. Ці законодавчі норми потрібно допрацювати", - підкреслив В.Гуляєв.

Робоча група під час засідання висунула кілька пропозицій щодо поліпшення якості митного оформлення, акцентувавши увагу на ситуаціях, які відбуваються зараз при оформленні і перевезення вантажів. Так, за словами експертів, на пунктах пропуску створюються черги, і перевізник платить за прискорення процесу, що істотно збільшує вартість перевезення вантажу для підприємства. "Також, у зв'язку з браком митних інспекторів, зустрічаються випадки, коли вантаж не встигають оформити в робочий час, і оплата "понаднормово" виробляється в подвійному тарифі. Чому за це доплачує вантажовідправник? Окрім того, час видачі декларацій з Відділу з контролю за переміщенням вантажів складає одну годину. Попередньо їх необхідно замовити. Існує велика ймовірність неотримання декларацій в термін", - зазначив член робочої групи, керівник Жовтневої райорганізації Харкова партії "Сильна Україна" Олексій Красов.

Експерти внесли низку пропозицій щодо поліпшення якості митного оформлення. Наприклад, члени робочої групи запропонували зробити оплату на складі тимчасового зберігання погодинною, так як вантаж у середньому оформлюється 2-3 години, а оплата здійснюється за добу (381 грн.). Також, за словами експертів, слід зменшити вартість виклику інспектора на підприємство з 20 євро до 7 євро на годину. Крім того, було запропоновано визначити групи товарів, для яких дійсно необхідно встановлювати вага нетто з первинної упаковкою, який грає істотну роль на тлі загальної ваги брутто і т.д.

Засідання робочої групи ХОО партії "Сильна Україна" відбулося за підсумками круглого столу "Проект "Митний кодекс", який раніше пройшов у Харкові. Всі пропозиції учасників робочої групи були направлені в Кабінет міністрів, який зараз готує законопроект Митного кодексу.

В Харькове сформировали предложения по улучшению работы таможенных органов В Харькове сформировали предложения по улучшению работы таможенных органов

 

Довідка "SQ". 18 лютого за ініціативою Харківської обласної організації партії "Сильна Україна" у Харкові пройшов круглий стіл "Проект "Митний Кодекс". У круглому столі взяли участь представники малого і середнього бізнесу та експерти.

Ініціативна група партії "Сильна Україна" на чолі з заступником голови партії "Сильна Україна" Олександрою Кужель формує пакет зауважень і пропозицій, які будуть передані в уряд і враховані при доопрацюванні Митного кодексу.