Конфліктна ситуація склалася між співробітниками Харківського обласного центру народної творчості (ХОЦНТ) з одного боку та управлінням культури і туризму Харківської облдержадміністрації та керівництвом Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтв - з іншого. Більшість працівників центру народної творчості звільнені, вони намагаються винести свої речі з колишнього місця роботи. Увійти до будівлі центру їм не дозволяє охоронець. Як повідомила 21 червня журналістам колишній провідний юрисконсульт ХОЦНТ, адвокат Ганна Брагінська, можливо, це співробітник охоронного агентства "Барс". За її словами, співробітників центру звільнили у зв'язку з припиненням його діяльності (ХОЦНТ увійшов до складу Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтв - "SQ"). При цьому спочатку їм було запропоновано звільнитися за власним бажанням з колишнього місця роботи і перейти до нової організації. "Але ніяких гарантій прийняття на роботу при цьому не було: ми не побачили письмової угоди про те, що нас готові туди прийняти, штатний розклад нам не показали", - зазначила юрист. Начальник управління культури і туризму Харківської облдержадміністрації Дмитро Кузнєцов заявив, що працівники ХОЦНТ звільнилися за власним бажанням: "Усім було запропоновано перейти на роботу до нової установи, але я думаю, що під впливом керівника (директором центру був Володимир Гальперін - "SQ") співробітники вирішили самостійно звільнитися. До цього їх ніхто не примушував".

Д.Кузнєцов повідомив, що, згідно зі штатним розкладом Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтв, усі посади і структура центру народної творчості та інших реорганізованих установ (Українського культурного центру "Юність" та обласній художній галереї "Мистецтво Слобожанщини") збережені на 99% . "Спочатку передбачалося, що всі співробітники реорганізованих установ перейдуть працювати у нове підприємство. На жаль, нам не вдалося знайти контакт з усіма працівниками", - зазначив Д.Кузнєцов. За його словами, зараз їм пропонують працювати в новій установі. "Нам доведеться докласти всіх зусиль для того, щоб вони повернулися і працювали в новому центрі, аж до того, що будемо вмовляти їх", - зазначив Д.Кузнєцов. Г.Брагінська підтвердила, що колективу дійсно пропонують працювати в новій організації, але з пониженням у посаді або на посадах, не відповідних кваліфікації.

Д.Кузнєцов додав, що зараз у ХОЦНТ проходить інвентаризація, але більшість кабінетів майже повністю порожні. "Виникає питання: чому ці кабінети порожні, якщо центр народної творчості працював стільки років?" - зазначив він. Директор Обласного організаційно-методичного центру культури та мистецтв Тетяна Іщенко заявила, що колишні співробітники виносять з будинку не тільки особисті речі, а й майно центру. За словами Г.Брагінської, майже всі меблі і частина техніки або належить особисто колишнім працівниками, або надана Фондом Андрія Первозванного (він є учасником Українсько-норвезького центру культури та співпраці ім. Нансена, що існував на базі ХОЦНТ), експонати також не є майном центру .

Крім того, колишні співробітники не хочуть, щоб їх новим керівником була Т.Іщенко, яка, за їхніми словами, "некомпетентна в сфері культури і, на відміну від В.Гальперіна, не має відповідної освіти". Т.Іщенко у відповідь заявила, що має вищі архітектурну й економічну освіти, а також досить добре розбирається і в народній творчості, і в декоративно-прикладному мистецтві. "З одного боку, всі ми з чогось починаємо. З іншого, якщо у людини є професійна освіта з точки зору ведення менеджменту, то вона знаходить спільну мову з абсолютно будь-якими структурами", - зазначив Д.Кузнєцов.

Г.Брагінська повідомила, що з приводу реорганізації ХОЦНТ відбулося вісім судових тяжб. Колектив подавав позови про визнання незаконним та скасування рішення облради від 25 грудня про створення Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтв, також оскаржувалися порядок реєстрації нового центру та наказ управління культури про порядок звільнення людей. Суди перших інстанцій програні. Звільнені співробітники планують подати апеляцію.

Довідка "SQ". В управлінні культури і туризму Харківської облдержадміністрації в лютому було прийнято рішення про злиття УКЦ "Юність", Харківського обласного центру народної творчості та обласній художній галереї "Мистецтво Слобожанщини" в КП "Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтв". Директори культурних установ, що підлягають реорганізації, виступали проти такої реорганізації.