19,3 тис. держактів на землю зареєстровано за спрощеною системою видачі земельних актів в Харківській області з початку введення системи. Про це 18 червня повідомив журналістам начальник Харківського регіонального філіалу ДП "Центр державного земельного кадастру" Андрій Шаповалов. За його словами, з вересня 2009 р. до лютого 2010 р. усі сили філії були направлені на реалізацію постанови Кабміну № 844 про спрощену систему, тому що головний офіс кадастру жорстко контролював цей показник.

"У Харківській області 311 тис. 809 громадян, які мають право на отримання держактів за спрощеною системою. Щоб виконати постанову в призначений термін, наш заклад мав роздруковувати за актом кожні 6 с, що неможливо. Тому у філії накопичилося близько 37 тис. необроблених документів", - відзначив А. Шаповалов.

За його словами, зараз намітилася тенденція до зменшення кількості необроблених документів, що накопичуються в харківській філії. З березня 2010 р. до 18 червня 2010 р. була оброблена документація на 29 тис. земельних ділянок, у тому числі - заповнено 4 тис. держакту. Але за цей же період до філії кадастру надійшли документи на оформлення 28 тис. 500 земельних ділянок. "Загальне зменшення кількості земельних ділянок, документи на оформлення яких знаходяться на опрацюванні в держкадастр, становить 1 тис. земельних ділянок у порівнянні з 2 квітня 2010 р. Але тенденція щодо зменшення "завалів" очевидна", - відзначив А. Шаповалов.

За його словами, щоб швидше обробляти документи, у філії прийняли на роботу низку фахівців, персонал працював у вихідні та святкові дні, а також впроваджується нова автоматизована система ведення кадастру.