Через помилку Навчального центру оперативно-рятувальної служби цивільного захисту (УЦОСС) до держбюджету у 2010 р. повернули 10,5 млн.грн., призначених для ліквідації наслідків вибухів боєприпасів у Лозовій. Про це 17 листопада у прес-центрі інформаційного агентства "STATUS QUO" повідомив начальник територіального управління Рахункової палати по Харківській, Сумській і Полтавській областях Станіслав Косінов.

За його словами, кошти планувалося направити на закупівлю паливно-мастильних матеріалів у одного постачальника. Для цього потрібно було отримати дозвіл у Міністерстві економіки. УЦОСС два рази подавав тендерні документи на узгодження в Мінекономіки, але міністерство не дало дозволу, оскільки військова частина планувала закуповувати пальне не у юридичної особи. "Склалася дивна ситуація, коли військова частина два рази подавала документи з одним і тим же порушенням, домагаючись, щоб паливо поставило не юридична особа. У результаті гроші так і не надійшли на закупівлю палива, і військова частина просто не стала виконувати певну частину робіт. Усього військова частина не змогла використати 67% виділених на утилізацію коштів", - зазначив С.Косінов.

Він також повідомив, що через нерегулярне фінансування досі утилізовано лише 12% особливо небезпечних боєприпасів (залишилося ще 35 тис. т). У 2011 р. за Державною цільовою програмою ліквідації наслідків НС у Лозовій виділено 28,6 млн.грн., уже надійшло виконавцям робіт близько 18 млн.грн. і палата перевірить, як вони будуть використовуватися.

Довідка "SQ". На 61-му арсеналі (м.Лозова, Харківська обл.) Південного оперативного командування Сухопутних військ Збройних Сил України у серпні 2008 р. сталася пожежа. На території військової частини почали вибухати боєприпаси. На складах арсеналу їх зберігалося близько 95 тис.т (площа арсеналу - 494 га). Частина з них вибухнула або була розкидана територією арсеналу (за оцінкою Міноборони - розкидано близько 41 тис.т), частина (8,4 тис.т) не постраждала від вибухів і залишилася на складах. Територію арсеналу з розкиданими після вибухів боєприпасами планується розмінувати. Боєприпаси, які не постраждали від вибухів, вивозять на інші склади або утилізують. Після того як вивезуть усі боєприпаси, арсенал розформують