"Ми повинні видати документ, який заборонить торгівлю кисневими коктейлями в школах Харкова", - заявив 17 листопада на засіданні виконкому Харківської міськради в.о. міського голови Геннадій Кернес.

Він повідомив, що в деяких школах Харкова торгують кисневими коктейлями. За словами директора Департаменту освіти міськради Ольги Деменко, "до департаменту уже два роки звертаються охочі торгувати в школах кисневими коктейлями, проте ми не дали жодного дозволу на встановлення в школі кисневого балона". За словами Г.Кернеса, існує небезпека вибуху балона, який використовується для приготування кисневого коктейлю, як це було в Луганську та інших містах України, тому ставити такі балони в школах не можна.

Довідка "SQ". Частина будівлі лікарні в Луганську обрушилася 18 січня в результаті вибуху кисневого балона, загинули 16 людей.

16 листопада кисневий балон вибухнув в дитячому саду Херсона, в результаті чого постраждали двоє дітей і жінка-завгосп.

Для приготування кисневого коктейлю у вітамінізовану рідинну суміш - сік, фруктовий або молочний коктейль - додається кисень з кисневого балона для дихання або за допомогою спеціальних апаратів.