"Думаю, найближчим часом стане відома дата місцевих виборів, і стане зрозуміла ситуація з законом "Про місцеві вибори", - заявив 16 червня журналістам політолог, директор Інституту проблем управління ім. Горшеніна (Київ) Володимир Фесенко. За його словами, законопроект про місцеві вибори вже є, але його поки що не випускають у світ.

"Основні новації цього законопроекту пов'язані з тим, що буде змішана система виборів: половина депутатів буде обиратися за мажоритарними округами, половина - за партійними списками. Змішана система сама по собі зменшує вплив партій на місцеві ради. Таким чином, це дасть можливість, наприклад , у Західній Україні створювати більшість, яка буде швидше прагматичною і менш політизованою", - зазначив В. Фесенко.

За його словами, є й інша новація. Зокрема, передбачається, що в якості суб'єктів виборчого процесу не буде виборчих блоків. "Це хід проти опозиції. Справа не тільки в тому, що є іменний Блок Юлії Тимошенко, є і Блок Литвина. Проблема в іншому. Що робити з партією "Реформи і порядок", що робити Народному Руху Бориса Тарасюка, Юрія Луценка з "Народною самообороною" та цілій низці інших маленьких партій? Виходить, конкурувати між собою або зливатися. зливатися вони не готові. Ось вам і фактор посилення конкуренції", - підкреслив В. Фесенко.

Політолог також відзначив, що "регіонали" не приховують, що вони хочуть до кінця сесії в нагальному порядку прийняти "Закон про місцеві вибори". "Це така тактика нової влади. Зараз більшість важливих законопроектів так приймається. Той самий бюджет внесли і відразу прийняли в трьох читаннях, хоча це не зовсім відповідало Бюджетному кодексу. З "харківськими домовленостями" було те ж саме. Чим менше обговорень - тим менше ризику", - додав В. Фесенко.

Довідка "SQ". Верховна Рада (ВР) 16 лютого прийняла постанову "Про визнання такою, що втратила чинність, постанови ВР "Про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2010 р.". У пояснювальній записці до законопроекту (його автор - народний депутат з фракції "Наша Україна - Народна самооборона" Юрій Кармазін) зазначено, що фінансування проведення виборів 30 травня неможливо через відсутність держбюджету на 2010 р.

21 травня голова фракції Партії регіонів ВР Олександр Єфремов заявив, що парламент найближчим часом розгляне постанову про проведення місцевих виборів 31 жовтня.