"Харківська облдержадміністрація (ХОДА) проводить роботу із запуску пілотного проекту під назвою "Зелений коридор". Його ключовим завданням є створення єдиного офісу з питань дозвільної системи у сфері господарської діяльності", - повідомив 16 червня на засіданні Харківського регіонального комітету з питань економічних реформ заступник голови Харківської облдержадміністрації Юрій Сапронов.

За його словами, проект буде реалізований у Чугуєві за участю районної та міської адміністрацій, представників бізнесу та громадських організацій. "Головне завдання впровадження подібних проектів відповідає принципам державної політики у цій сфері, відбитої у програмі економічних реформ на 2010-2014 рр. В українській економіці давно дозріла необхідність введення принципу "єдиного вікна", що виключає безпосередній контакт підприємця з державними органами, посадовими особами", - відзначив Ю. Сапронов.

За його інформацією, існуюча в Харківській області дозвільна система для ведення господарської діяльності охоплює 90% суб'єктів малого та середнього бізнесу. "Починаючи працювати, жоден підприємець не може сказати, яка кількість дозволів йому буде потрібна. Потрібно проводити послідовну роботу щодо зниження адміністративної навантаження на бізнес, подальшого спрощення дозвільної системи. В Україні регулюється практично весь спектр видів економічної діяльності, підлягає ліцензуванню більше 78 видів господарської діяльності , причому ці функції здійснюють понад 60 державних органів та органів місцевого самоврядування. Не треба винаходити велосипед. У багатьох провідних економіках світу ліцензується 5-10 видів господарської діяльності", - підкреслив заступник губернатора.

Ю. Сапронов запропонував попросити президента України дати доручення кожному відомству скасувати на свій вибір для початку 50% ліцензій та дозволів, а потім довести доцільність кожного нормативно-правового акту з решти 50%. За його словами, в Україні необхідно створити національний проект під назвою "Оптимізація дозвільної та ліцензійної системи". Очолити цей проект Ю. Сапронов запропонував першому заступнику голови Адміністрації президента України, виконавчому секретареві Комітету з економічних реформ Ірина Акімовій.

Довідка "SQ". Програма економічних реформ на 2010-2014 рр. "Багате суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна країна" розроблена і схвалена Комітетом з економічних реформ при президентові України. Вона буде реалізовуватися у три етапи: 2010 р., 2011-2012 рр. і 2013-2014 рр.

2 червня президент України Віктор Янукович оголосив про початок реалізації першого етапу економічних реформ.

І. Акімова перебувала 16 червня з робочою поїздкою у Харкові. Вона взяла участь у засіданні Харківського регіонального комітету з економічних реформ і зустрілася зі студентами НТУ "ХПІ".