У Харківській області за три роки не змогли включити в роботу стаціонарні прилади радіаційного контролю "Янтар". Про це 16 лютого у прес-центрі інформаційного агентства "STATUS QUO" заявив начальник Територіального управління Рахункової палати України у Харківській, Сумській і Полтавській областях Станіслав Косінов. За його словами, Державна екологічна інспекція у Харківській області у 2008-2009 рр. отримала шість приладів загальною вартістю 1,7 млн.грн. Використовувати ці прилади на прикордонних пунктах пропуску так і не почали. Рахункова палата вважає, що державні кошти на придбання приладів "Янтар" були використані неефективно.

За словами С.Косінова, екологічні інспектори використовують на кордоні переносні засоби радіаційного контролю, якими неможливо провести повний радіаційний контроль, у зв'язку з чим є ймовірність завезення на територію країни несанкціонованих джерел іонізуючого випромінювання.

Довідка "SQ". Система радіаційного монітора "Янтар" призначена для установки на митних пунктах пропуску та виявлення несанкціонованого переміщення через них радіоактивних матеріалів. Типовий варіант застосування системи - в поєднанні з рентгенівським дооглядовим апаратом. Термін служби системи - 12 років, у тому числі термін зберігання в упаковці виробника, в приміщенні складського типу, - три роки.