Державне фінансування закладів культури Харківської області в 2011 р. порівняно 2010 р. буде скорочено на 5 млн. грн., або на 6,5%. Про це 15 листопада повідомив журналістам начальник управління культури і туризму Харківської облдержадміністрації Дмитро Кузнєцов. За його словами, в 2010 р. на потреби харківських установ культури з держбюджету було виділено 78 млн.грн., у 2011 р. планується виділити 73 млн.грн. "Нестача коштів наступного року буде компенсована з обласного бюджету", - зазначив Д.Кузнєцов.

Також начальник управління культури повідомив, що театрам треба вчитися заробляти самим. "Заклади культури Харківської області володіють достатнім потенціалом розвитку і мають внутрішні резерви, щоб самостійно заробляти значні кошти. Навіть у нинішній непростій ситуації деякі театри знаходять свіжі рішення і пропонують глядачам продукт, який користується попитом", - підкреслив Д.Кузнєцов.

За його даними, в 2009 р. театр ім. Пушкіна, наприклад, заробив 1,76 млн.грн. "І в 2010 р. цей театр має хороші фінансові показники. Цьому сприяло те, що влітку колектив театру не пішов на канікули, а продовжував працювати, чим суттєво поправив своє фінансове становище", - зазначив начальник управління культури. За його словами, на другому місці за прибутками в 2009 р. була Харківська філармонія, на третьому - театр опери і балету.

Крім того, театр ім. Пушкіна став першим за окупністю (окупність цього театру склала 37%). На другому місці за окупністю виявився театр ляльок ім. В.Афанасьєва, на третьому - театр юного глядача.

Довідка "SQ". У Харківській області працює більше десяти непрофесійних театрів і шість стаціонарних професійних (Харківський державний академічний російський драматичний театр ім.А.С.Пушкіна, Харківський державний академічний український драматичний театр ім.Т.Шевченка, Харківський національний академічний театр опери і балету ім.М.Лисенка, Харківський академічний театр музичної комедії, Харківський державний академічний театр ляльок ім.В.А.Афанасьєва, Харківський обласний театр для дітей та юнацтва).

У театрах працює близько 1,5 тис. осіб, з яких більше половини - художньо-творчі працівники. Театри Харкова на рік показують більше 1,5 тис. вистав, у тому числі виїзні - у межах міста, а також у межах і за межами України. Щорічно харківські театри відвідує близько 400 тис. осіб.