М. Добкин, скорее всего, не поедет во Львов в годовщину начала войныГолова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, найімовірніше, не поїде до Львова 22 червня, в річницю початку Великої Вітчизняної війни. Про це він повідомив 14 червня журналістам. За його словами, сумніви щодо поїздки у нього виникли після висловлювання з цього приводу лідера ВО "Свобода" Олега Тягнибока.

"До вчорашнього дня мої плани були зовсім незмінні. Але вчора я прочитав заяву Тягнибока про те, що різні люди (в тому числі і моє прізвище назвав) збираються приїхати і топтатися на кістках невинно убієнних НКВС мешканців західних областей України. Це не дослівно, але близько до тексту. Я розумію, під яким соусом з'явилася ця заява, і, найімовірніше, 22 червня може стати продовженням 9 травня. Бути учасником того безчинства, яке там було, у мене бажання немає. Ставати посібником заворушень, які, я так розумію, вже закладені в сценарії, я теж не хочу. Мета, яку я ставив, кажучи про поїздку, була абсолютно іншою. Я чекаю запрошення від своїх львівських друзів. Буде запрошення приїхати з конкретною метою (а мету мою вони знають) - я готовий сісти в літак і прилетіти. Якщо мій приїзд ускладнить політичну обстановку в цьому регіоні, я знайду будь-який інший день, коли мене там будуть раді бачити", - зазначив голова ХОДА.

Довідка "SQ". У Львові 9 травня, в День Перемоги, сталися сутички між членами ВО "Свобода" і демонстрантами з георгіївськими стрічками. У результаті бійки зав'язалася стрілянина і бійка із застосуванням каміння, є поранені.

У цей же день М.Добкін засудив дії ВО "Свобода". "У мене як людини, діди якої воювали проти нацизму, події у Львові викликають огиду і є нічим іншим, як диким вандалізмом і наругою над пам'яттю мільйонів полеглих у боях невинних жертв гітлеризму", - заявив він. М.Добкін також висловив надію, що українське суспільство виявиться достатньо зрілим, щоб впоратися з погрозами неонацизму та провокаціями, і пообіцяв 22 червня, в річницю початку війни, прибути до Львова разом з ветеранами зі сходу України, "щоб спільно вшанувати пам'ять загиблих за свободу нашої Батьківщини і всього людства".

Як заявив 12 червня під час одного зі своїх публічних виступів лідер ВО "Свобода" О.Тягнибок, "на 20-му році незалежності Україна, різні Добкін, симоненки, комуністи, які тепер знову ожили, хочуть влаштувати танці на кістках 22 червня у Львові". "Вони нас лякають 22 червня. Подивіться, яка масова кампанія почалася: ми приїдемо, ми тим "хохлам" покажемо їхнє місце, покажемо, як вони повинні поводитися. Чим далі, тим більше ми чуємо такі незрозумілі, абсолютно зухвалі заклики. А як ви думаєте, чому вони вчепилися в 22 червня, що їм потрібно у Львові? З однієї причини: тому що їм не вдалося реалізувати своїх підлих планів 9 травня. Ми разом з вами зупинили зухвалу провокацію, яка була запланована. Наша масовість поставить крапку на їх провокаціях", - заявив О.Тягнибок.