Президент України Віктор Янукович у ході робочої поїздки до Харкова поклав квіти до Меморіального комплексу воїнам, загиблим в Афганістані (в районі станції метро "Наукова"). Як повідомив офіційний сайт Харківської облдержадміністрації (ХОДА), президент відвідав меморіал з нагоди 22-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану.

Також поклали квіти до меморіалу і вшанували пам'ять загиблих воїнів хвилиною мовчання голова ХОДА Михайло Добкін, голова Харківської облради Сергій Чернов, Харківський міський голова Геннадій Кернес.

Після покладання квітів відбулася траурна літія в пам'ять про загиблих воїнів, яку провів архієпископ Ізюмський Онуфрій, вікарій Харківської єпархії Української православної церкви (Московський патріархат). Також президент України відвідав розташований там же храм ікони Божої Матері "Прикликання загиблих", де відбувся короткий молебень.

Довідка "SQ". 15 лютого в Україні відзначається День виведення радянських військ з Афганістану, оскільки саме 15 лютого 1989 р. остання колона радянських військ перетнула міст через р. Амудар'ю і була виведена з Афганістану.

Війна в Афганістані тривала більше 9 років. Жертвами війни стали близько 15 тис. радянських солдатів і офіцерів і не менше 100 тис. громадян Афганістану. Інвалідами стали десятки тисяч людей з обох сторін. 274 осіб досі вважаються зниклими безвісти.

За даними харківських обласного та міського Спілок ветеранів Афганістану, в афганській війні взяло участь більше 12 тис. мешканців Харківської області. В результаті бойових дій загинуло 125 харків'ян (з Харківської області - 360 осіб).