Против Ю. Тимошенко возбуждено еще одно уголовное делоСлужба безпеки України (СБУ) 12 жовтня порушила нову кримінальну справу стосовно екс-прем'єр-міністра, лідера ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко й екс-прем'єр-міністра Павла Лазаренка. Про це на брифінгу в СБУ заявив начальник Головного слідчого управління СБУ Іван Дерев'янко, передало інформагентство "РБК-Україна".

Справу порушено за діяльністю компанії "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ). Слідство звинувачує Ю.Тимошенко в тому, що вона перевела борг ЄЕСУ перед Міноборони Росії на суму 405 млн. 500 тис. дол. на державний бюджет України.

І.Дерев 'янко уточнив, що Ю.Тимошенко, будучи президентом і фактичним власником корпорації "Єдині енергетичні системи України", за попередньою змовою з колишнім прем'єр-міністром П.Лазаренком вчинила замах на розтрату коштів держбюджету України в особливо великих розмірах шляхом покладання на Кабінет міністрів Україна зобов'язань приватної корпорації ЄЕСУ перед Міноборони РФ. І.Дерев 'янко зазначив, що 405 млн. 500 тис. дол. - це 3 млрд. 233 млн. 254 тис. 250 грн.

За словами І.Дерев 'янка, Ю.Тимошенко пред'явлене звинувачення у скоєнні злочину за ч.2 ст.15 та ч.5 ст.191 Кримінального кодексу. Досудове слідство у кримінальній справі триває.

Довідка "SQ". ЄЕСУ - українська енергетична компанія, яка існувала з 1995 до 2009 р. У 1995-1996 рр. - найбільший імпортер природного газу на Україні з Росії та країн Середньої Азії.

П.Лазаренко був прем'єр-міністром Україні з травня 1996 р. до липня 1997 р. У лютому 1999 р. Верховна Рада позбавила П.Лазаренка депутатської недоторканності, дозволивши Генпрокуратурі притягнути його до кримінальної відповідальності. У тому ж місяці його затримали в аеропорту Нью-Йорка з паспортом громадянина Панами за спробу незаконного в'їзду на територію США. П. Лазаренко попросив у американської влади політичного притулку, йому було відмовлено.

Прокуратура США висунула проти П.Лазаренка звинувачення у здирництві, шахрайстві, відмиванні 280 млн. дол, вимагаючи 18-річного тюремного ув'язнення і штрафу в розмірі 66 млн. дол. В очікуванні вердикту суду П.Лазаренко провів в ув'язненні більше чотирьох років. У червні 2003 р. його випустили під заставу у 65 млн. дол. У серпні 2006 р. П.Лазаренко був засуджений до дев'яти років тюремного ув'язнення і штрафу в 10 млн. дол. Зараз він відбуває покарання.

11 жовтня Ю.Тимошенко була засуджена до 7 років позбавлення волі. Її визнали винною за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу (перевищення влади та службових повноважень). Суд також зобов'язав Ю.Тимошенко відшкодувати НАК "Нафтогаз України" 1 млрд. 516 млн. грн.

Ю.Тимошенко звинувачувалася в перевищенні службових повноважень при підписанні в 2009 р., коли вона була прем'єр-міністром України, контракту на постачання в Україні російського газу. Ю.Тимошенко перебуває під вартою з 5 серпня 2011 р.

Ч.5 ст.191 Кримінального кодексу - привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, якщо вони вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою; карається позбавленням волі терміном від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до трьох років та з конфіскацією майна.