Погодні умови не завадять вчасно зібрати в Харківській області врожай ранніх зернових культур. Про це повідомив сайт Харківської облдержадміністрації (ХОДА) з посиланням на заступника голови ХОДА Віталія Алексейчук.

За його словами, 11 червня у багатьох районах області випала місячна норма опадів. Зокрема, в Балаклійському районі випало 100 мл опадів, в Першотравневому районі - більше 100 мл. "Через опади довелося призупинити збір урожаю, але це ненадовго. Погода стабілізується, і ми продовжимо збирати врожай. Думаю, що в найближчі 10 днів ми завершимо збір урожаю цих культур", - зазначив В. Алексейчук.

Він також відзначив, що в деяких районах пройшли смерчі, в результаті чого було пошкоджено поля.

Як повідомив В. Алексейчук, в Харківській області зараз зібрано 10-11% врожаю ранніх зернових культур. До збирання врожаю приступили практично всі райони області. В основному триває збирання озимої пшениці і гороху. Врожайність ранніх зернових у середньому складає 17,5 ц/га, в т.ч. озимої пшениці - 19 ц/га. В. Алексейчук відзначив, що в районах врожайність істотно коливається: від 10 до 30 ц/га. Наприклад, в Сахновщинському районі врожайність озимої пшениці складає більше 30 ц/га. Погані показники врожайності озимої пшениці в Золочівському, Дергачівському і деяких інших районах.

"Сьогодні наше головне завдання - забезпечити область якісним зерном, якого би вистачило на продовольчі і насіннєві цілі. Зараз ведеться робота над вирішенням цих питань. Робота хлібоприймальних і борошномельних підприємств орієнтована на використання зерна, вирощеного на полях Харківської області. Паралельно ми працюємо з іншими областями з питання завезення пшениці 2-3 класу для хлібопекарських підприємств", - відзначив заступник голови ХОДА.

Довідка "SQ". У зв'язку зі складними погодними умовами взимку 2010 р. у господарствах області загинули озимі культури на площі 234,1 тис.га, в тому числі озимі зернові - на 210,4 тис.га.

Як заявив наприкінці червня голова Михайло Добкін, в області очікується дефіцит продовольчого зерна в розмірі 164 тис. т. "Власними силами ми забезпечимо тільки 77% нашої потреби в зерні", - зазначив губернатор. За інформацією В. Алексейчук, урожай продовольчої пшениці цього року, за попередніми даними районів області, очікується на рівні 445 тис. т, що нижче середньорічних показників майже в три рази.