Голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін та голова Харківської облради Сергій Чернов 11 грудня вручили 17 ордерів на нові квартири мешканцям Лозової. Квартири були виділені в межах програми Кабміну щодо відселення мешканців із будинків, розташованих на території в/ч А-0829 (ця частина постраждала в результаті вибухів боєприпасів на арсеналі).

"Я порушив це питання на засіданні Міноборони, й одразу ж були прийняті необхідні для відселення рішення. Я радий, що для військовослужбовців виділили нові квартири, а не житло з вторинного ринку. Хочу висловити слова подяки лозівській владі і будівельникам. Було непросто. Коли переїжджає багато людей, обов'язково хтось висловлює невдоволення, але всі складнощі вдалося подолати", - зазначив М. Добкін.

"Від усіх депутатів облради хочу привітати новоселів. Минуло всього чотири місяці з моменту запуску нашого проекту щодо відселення, і він вже завершується. Це говорить про те, що місцева влада вміє вирішувати складні завдання. Найголовніше, що всі переселенці отримають нові квартири  цього року", - зазначив С. Чернов.

Квартири освятив архієпископ Ізюмський, вікарій Харківської єпархії Української православної церкви Онуфрій.

За даними облдержадміністрації, загалом  потрібно відселити мешканців 114 квартир. Для відселення відібрали 121 квартиру в будинках з високим ступенем готовності, які побудували АТЗТ "Курязький домобудівний комплекс" і ТОВ "Сучасні рекреаційні системи". Вже куплена 71 квартира в будинках на вул.Блюхера, 1 і 2 в Лозовій, на це витрачено 19,2 млн.грн. (кошти виділені Кабміном). Готові до заселення ще 23 квартири в пос.Пісочин (Харківський р-н), ордери на квартири для тих, хто побажав переїхати до Пісочина, будуть видані наступного тижня. Ще 31 квартира з числа вже викуплених буде розподілена 17 грудня.

Усі інші квратири будуть придбані через 10 днів, зараз проходить тендерна процедура.

Довідка "SQ". На 61-му арсеналі (м.Лозова, Харківська обл.) Південного оперативного командування Сухопутних військ Збройних Сил України в серпні 2008 р. сталася пожежа. На території військової частини почали вибухати боєприпаси. На складах арсеналу їх зберігалося близько 95 тис.т (площа арсеналу - 494 га). Частина з них вибухнула або була розкидана по території арсеналу (за оцінкою Міноборони - розкидано близько 41 тис.т), частина (8,4 тис.т) не постраждала від вибухів і залишилася на складах.

Станом на кінець вересня з території 61-го арсеналу вивезено понад 6 тис.т боєприпасів. Фахівці МНС продовжують утилізацію боєприпасів. З початку вересня відсортовано близько 183 т небезпечних залишків боєприпасів, додатково розчищено 2,2 км під'їзних шляхів, обладнано 8 пожежних водойм. 21 вересня 14,7 т вибухонебезпечних предметів були вивезені на полігон і підірвані.