Усі харківські спортсмени, які стануть призерами Олімпійських ігор-2012 у Лондоні (Великобританія), будуть забезпечені житлом. Про це 11 листопада під час засідання виконкому Харківської обласного відділення (ХОО) Національного олімпійського комітету (НОК) України заявив голова ХОО НОК, голова Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Михайло Добкін.

"На даному етапі ми не можемо направити кошти на купівлю житла певним спортсменам, оскільки тоді відійдемо від принципу рівності і створимо прецедент: одразу з'явиться безліч інших спортсменів, яким теж потрібні квартири. Тому ми повернемося до цього питання, коли вже будуть визначені спортсмени, що завоювали ліцензії на участь в Олімпіаді, коли будуть якісь результати Олімпійських ігор. Але можу точно сказати, що всі, хто буде стояти на п'єдесталі пошани, усі призери, без житла не залишаться", - підкреслив М.Добкін.

Як повідомив заступник голови ХОО НОК України, заступник голови ХОДА Євген Савін, двоє спортсменок, які отримали ліцензії на участь в Олімпіаді, - Наталія Погребняк і Ганна Міщенко (легка атлетика) - звернулися до ХОО НОК з проханням виділити їм по 150 тис.грн. матеріальної допомоги на придбання житла. "Можу сказати, що незалежно від результатів на Олімпійських іграх ці спортсменки заслужили своєю працею і досягненнями квартири. Тому за підсумками Олімпіади, звичайно, насамперед квартири виділять спортсменам, які завоювали медалі. Сподіваюся, легкоатлетки стануть призерами. В іншому випадку, думаю, ми все одно допоможемо їм з придбанням житла", - зазначив Є.Савін.

Довідка "SQ". Дев'ять харківських спортсменів уже отримали ліцензії на участь у літніх Олімпійських іграх, які пройдуть у 2012 р. у Лондоні (Великобританія). Ліцензії отримали Віктор Рубан, Вікторія Коваль і Ніна Мильченко (стрільба з лука), Олексій Пригоров (стрибки у воду), Дар'я Степанюк (плавання), Наталія Погребняк і Ганна Міщенко (легка атлетика), Олександр Гвоздик (бокс) та Ібрагім Алдатов (вільна боротьба).

До списків на підготовку до літніх Олімпійських ігор у Лондоні, затверджених у НОК, включені 73 харківських спортсмени-кандидати до національної збірної України. З них 16 відносяться до елітної групи - це ті, хто має максимальні шанси увійти до національної збірної.

Олімпіада-2012 - тридцяті за рахунком літні Олімпійські ігри. Вони пройдуть у Лондоні з 27 липня до 12 серпня. Лондон стане першим містом, яке прийме ігри вже втретє (раніше Олімпіада проходила там у 1908 і 1948 рр.).

Як повідомив 20 червня М.Добкін, харківські спортсмени, які претендують на участь у літніх Олімпійських іграх 2012 р. у Лондоні, будуть отримувати додаткове фінансування. Загальна сума фінансування становитиме 5 млн. 600 тис.грн. За словами М.Добкіна, якщо спортсмен отримає ліцензію на участь в Олімпійських іграх, то фінансова підтримка йому буде надаватися аж до від'їзду до Лондона.