Министр здравоохранения З. Мытник потребовал уволить главного санврача Минобороны и сотрудников Харьковского университета Воздушных сил, ответственных за отравление курсантовМіністр охорони здоров'я України Зіновій Митник на засіданні колегії Державної санітарно-епідеміологічної служби України, заявив, що він найближчим часом направить до Міністерства оборони України подання на звільнення з посади головного санітарного лікаря Міноборони, а також на звільнення безпосередньо лікарів, які "допустили спалах гострої кишкової інфекції в Харківському університеті Повітряних сил, жертвою якої стали 75 курсантів ". Про це повідомив офіційний сайт Міноборони.

"Ви абсолютно безвідповідально поставилися до проблеми, яка виникла у Харкові. Вона була без уваги санітарних лікарів, які прикріплені до відомства, без уваги керівництва навчального закладу. Це знущання над тими дітьми, які там навчаються", - звернувся міністр на засіданні колегії до відповідальних за ситуацію в Харкові.

"Стан хворих середнього і легкого ступеня тяжкості. За попередніми даними, причиною події стало вживання їжі сумнівної якості в курсантській їдальні. Зараз на місці проводиться бактеріологічне обстеження. Я особисто виїжджав на місце. Оглянув абсолютно всіх постраждалих, перевірив адекватність призначень. Перевірив дотримання санітарного законодавства в їдальні. Недоліків багато - не працює технологічне обладнання в повному обсязі, не дотримуються умови зберігання харчових продуктів", - зазначив головний державний санітарний лікар України Сергій Риженко. За його словами, Міністерству оборони доручено закрити їдальню й організувати харчування курсантів в іншому місці.

Зараз 60 постраждалих знаходяться в ізоляторі, 15 - в інфекційній лікарні.

Довідка "SQ". 7 листопада до інфекційного відділення Військово-медичного клінічного центру Північного регіону були госпіталізовані 10 курсантів. Хворим поставили діагноз "гострий гастроентероколіт з легким перебігом". До медчастини Харківського університету Повітряних сил ім.І.Кожедуба були госпіталізували ще 29 курсантів. Пізніше за допомогою звернулися ще 40 курсантів.