В. Янукович заявил, что приговор Ю. Тимошенко препятствует евроинтеграции УкраиныРішення суду у справі екс-прем'єр-міністра, лідера ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко перешкоджає євроінтеграції України. Про це, коментуючи винесений сьогодні Ю.Тимошенко вирок, заявив президент України Віктор Янукович, повідомила "РБК-Україна".

За інформацією "УНІАН", В.Янукович також заявив, що вважає сьогоднішнє рішення суду у справі Ю.Тимошенко неостаточним. Як зазначив президент на спільній прес-конференції з президентом Словенської Республіки Данилом Тюрком, вирок Ю.Тимошенко грунтувався на діючому Кримінально-процесуальному кодексі зразка 1962 року.

"Але це неостаточне рішення: попереду ще Апеляційний суд, і, безумовно, матиме велике значення, яке він прийме рішення і в рамках якого законодавства", - підкреслив президент.

За його словами, Україна, "яку ми отримали у 2010 році, мала багато проблем із модернізацією та гармонізацією законодавства по відношенню до європейських стандартів". В.Янукович зазначив, що влада приступила до змін чинного в Україні Кримінально-процесуального кодексу. "Безумовно, нам треба його змінювати, і ми над цим питанням почали працювати ще минулого року за участю міжнародних експертів та організацій. Відпрацьований новий Кримінально-процесуальний кодекс, і відповідно до наших зобов'язань перед Європейським союзом він був відправлений до Венеціанської комісії для отримання експертних оцінок", - заявив президент.

Він також зазначив, що справа Ю.Тимошенко дісталося нинішній владі у спадок від попередньої, оскільки розслідування було розпочате після рішення РНБО в лютому 2009 р.

Довідка "SQ". Печерський районний суд Києва сьогодні, 11 жовтня, засудив Ю.Тимошенко до 7 років позбавлення волі. Ю.Тимошенко визнали винною за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу (перевищення влади та службових повноважень). Суд також зобов'язав Ю.Тимошенко відшкодувати НАК "Нафтогаз України" 1 млрд. 516 млн. грн.

Ю.Тимошенко звинувачувалася в перевищенні службових повноважень при підписанні у 2009 р., коли вона була прем'єр-міністром України, контракту на постачання до України російського газу. Ю.Тимошенко перебуває під вартою з 5 серпня 2011 р.

Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон заявила, що Євросоюз "глибоко розчарований" вироком Ю.Тимошенко. За словами К.Ештон, це "ризик, що має глибокі наслідки для двосторонніх відносин між ЄС та Україною, в тому числі для укладення угоди про асоціацію, політичного діалогу і нашої співпраці в більш широкому сенсі".

Євросоюз також закликав Україну "забезпечити справедливий, прозорий і неупереджений процес за будь-якої апеляції".

У свою чергу Європейська комісія розраховує, що остаточне рішення у справі Ю.Тимошенко буде прийняте після розгляду апеляції, а також закінчення процесу декриміналізації економічних злочинів.