230 млн.грн. не вистачає в місцевих бюджетах Харківської області на виплату зарплати та на оплату енергоносіїв (60 млн.грн.). Про це з посиланням на інформацію, отриману з районів області, 11 червня на нараді в Харківській облдержадміністрації (ХОДА) повідомив начальник Головного управління фінансів ХОДА Сергій Овсяников. За його словами, тільки два райони (Дергачівський та Харківський) повідомили, що вони забезпечать виплату зарплат бюджетниками і оплату енергоносіїв бюджетними установами без дотації з облбюджету.

За словами С. Овсянікова, в 2009 р. незабезпеченість місцевих бюджетів коштами склала близько 130 млн.грн. Цього року в м. Лозова і м.Куп 'янськ заявили про брак 20 млн.грн. (що в 2,3 рази більше 2009 р.), у Близнюківському районі збільшили незабезпеченість в 11 разів до 3,7 млн.грн., У Валківському - у 28 разів (до 2,8 млн.грн.), У Нововодолазькому - в 5 разів. "При цьому місцева влада тільки просить грошей, а самі від роботи з наповнення бюджету усунулися. А в облбюджеті на виплати дотацій є тільки 30 млн.грн.", - відзначив С. Овсянніков.

За його словами, потрібно подумати над тим, як скоротити видаткову частину місцевих бюджетів. Наприклад, слід оптимізувати мережу шкіл, оскільки кількість малокомплектних шкіл зростає: в 2007 р. їх було 76, а зараз - 108 (найбільше - у Вовчанському районі, де 7 таких шкіл). В області є школи, де навчається 5-6 учнів. Середня вартість навчання одного учня в школі по області склала за 2009 р. 4,5 тис.грн., а у Водолажському, Шевченківському і Лозівському районах - 7-9 тис.грн. на учня на рік. "Аналогічна ситуація і з установами культури та охорони здоров'я. Потрібно вивчити, наприклад, штат співробітників спортшкіл", - зазначив С. Овсянніков.

За словами С. Овсяннікова, в області перевищена чисельність співробітників апарату місцевого самоврядування. За перші п'ять місяців на зарплату цих співробітників витрачено 139 млн.грн., а згідно  з нормою за весь рік має бути витрачено 165 млн.грн. "Потрібні нові підходи до формування видаткової частини. Щоб забезпечити виплату зарплат до кінця року, потрібно переглянути і обмежити витрати і направити кошти на виплату зарплати та оплату енергоносіїв", - відзначив        С. Овсянніков.