Нова редакція Митного кодексу, прийнята в листопаді, скорочує максимальний час оформлення однієї експортно-імпортної операції з 24 годин до 4. Про нововведення, пов'язані з внесенням змін до Митного кодексу України, розповів 10 листопада у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" перший заступник начальника Харківської обласної митниці Олександр Мірза.

За його словами, новий Митний кодекс розширює можливості електронного митного декларування, а кількість суб'єктів підприємницької діяльності, яким дозволяється електронне декларування, зростає у 20 разів. Новий кодекс встановлює чіткий перелік документів для митного оформлення. Він дозволяє надання при митному оформленні разом із декларацією тільки рахунку-фактури або іншого документа, що вказує вартість товару. Решта документів на товар має зберігатися у підприємця не менше трьох років і має надаватися на вимогу контролюючих органів.

Згідно з новим кодексом, підприємці мають можливість самостійно фіксувати в електронній базі даних дату і час початку оформлення митної декларації. Працівники митниці несуть персональну відповідальність за недотримання часових норм оформлення декларації. Митний кодекс вводить пост-аудит-контроль, який дозволить перевіряти операції підприємця після їх здійснення, не затримуючи товар на кордоні. Вводиться "система аналізу ризиків", яка передбачає, що частину рішень про необхідність митного огляду та більш детальний огляд товару буде приймати комп'ютер, що дозволить знизити вплив людського чинника. "Система дозволить перейти від тотального контролю до вибіркового, що також спростить процедуру митного оформлення", - зазначив О.Мірза.

Також він зазначив, що підприємець зможе самостійно вибирати митницю, на якій будуть декларуватися товари. Крім того, підприємці, які тривалий час працюють на ринку і не мають порушень, можуть отримати особливий статус, що дозволяє проходити митні процедури в спрощеному режимі.

Новий Митний кодекс декриміналізує товарну контрабанду: з набуттям чинності його положень контрабанда вважатиметься адміністративним правопорушенням. Новий кодекс встановлює 18 видів правопорушень у митній сфері, за п'ять з яких передбачена конфіскація товару (для порівняння - попередній варіант кодексу окреслював 27 видів правопорушень у цій сфері, за 11 з яких передбачена конфіскація товару).

За словами О.Мірзи, новий Митний кодекс максимально наближений до європейських норм, зокрема, до Кіотської конвенції.

Довідка "SQ". Законопроект 8130-д "Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України" був зареєстрований у Верховній Раді в травні і прийнятий 3 листопада. У разі його підписання президентом новий Митний кодекс набуде чинності 1 січня 2012 р.

Кіотська конвенція - міжнародна конвенція про спрощення та гармонізацію митних процедур, була укладена в Кіото 18 травня 1973 р., остання редакція набула чинності 3 лютого 2006 р. Кіотська конвенція є універсальним кодифікованим міжнародно-правовим актом у галузі митної справи, що регулює практично всі митні питання.