У Мерефі Харківського району може з'явитися перший у Харківській області біогазовий завод з переробки побутових відходів. Про це повідомив "SQ" Мереф'янський міський голова Веніамін Ситов. За його словами, укладений договір із компанією "Енергоочищення", яка через рік-півтора підготує проект створення заводу, в якому буде вказана його модель, обсяги переробки та інші дані.

Як зазначив В.Ситов, це буде завод з переробки рідких та твердих побутових відходів. Можливо, завод буде побудований за типом підприємства, яке вже працює в Ізраїлі. "Вивчимо іноземний досвід і будемо шукати кошти для будівництва. Компанія "Енергоочищення" працює над пошуком грантів та пілотних проектів. Завод такого типу буде практично першим в Україні. Приблизно йдеться про те, щоб сепарувати відходи й отримувати біогаз", - зазначив В.Ситов.

За його словами, обсяг відходів у місті становить приблизно 10-15 тис. т на рік, але завод буде у два рази потужніший, щоб пропонувати послуги з переробки відходів сусідам - ​​Зміївському та Нововодолазькому районах. Також планується, що частина відходів буде поставлятися з південної частини Харківського району.

Міський голова також зазначив, що після того як буде налагоджена система збору та утилізації відходів у місті, можна буде приступити до очищення місцевої р. Мерефа.
 

Довідка "SQ". Площа Мерефи - близько 2,5 тис.га, населення - 27 тис.осіб. У Мерефі діє шість промислових підприємств (у кінці 80-х рр. було 10), два НДІ, 5 комунальних підприємств, 50 магазинів, 5 АЗС, 4 відділення банків, близько 800 приватних підприємств. У місті діє сім шкіл, чотири дитячих садки. В Мерефі розташована центральна районна лікарня, яка обслуговує населення Харківського району.