Верховна Рада (ВР) вилучила із законопроекту № 6278 "Про всеукраїнський референдум" норму про можливість скасування, втрати сили і визнання недійсним у ході референдуму закону про внесення змін до Конституції. За відповідну поправку до законопроекту проголосував 231 депутат при мінімально необхідних 226. Таким чином, у законопроекті залишається норма про те, що на конституційному референдумі може розглядатися питання тільки про прийняття нової редакції Конституції. Про це 9 липня повідомило інформагентство "Українські новини". Автором поправки був депутат від блоку "Наша Україна - Народна самооборона" (НУНС) Юрій Ключковський. Крім опозиції, поправку підтримали також депутати від фракцій Блоку Литвина і Комуністичної партії.

Як пояснив "ЛІГАБізнесІнформ" народний депутат Андрій Парубій (фракція НУНС), вилучена із закону норма передбачала, що на референдумі можна скасовувати законодавчі акти, якими були внесені зміни до Конституції. "Фактично це була ключова норма, що передбачала скасування конституційної реформи, - закон N2222, яким було введено політичну реформу", - зазначив А.Парубій.

10 липня на засіданні ВР планується продовжити розгляд поправок до згаданого законопроекту.
 

Довідка "SQ". Раніше міністр юстиції Олександр Лавринович і заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера говорили про можливість проведення референдуму щодо скасування внесених у 2004 р. змін до Конституції, завдяки яким Україна перейшла від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської форми правління.