Результати аудиту Рахункової палати щодо ефективності використання коштів державного бюджету, виділених на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації, яка сталася 2008 р. на території в/ч А0829 у Лозовій Харківської області, засвідчили, що протягом трьох останніх років не вирішені проблеми з очищення технічної території військової частини від вибухонебезпечних боєприпасів. Про це заявила прес-служба Рахункової палати на її офіційному сайті.

"На час перевірки знешкоджені лише 12% особливо небезпечних боєприпасів, решта (35 тис. т) становлять постійну загрозу життю та здоров'ю мешканців Харківської області через імовірність самоспрацьовування. Серед причин занадто низьких темпів робіт аудитори назвали недотримання термінів розробки та прийняття Державної цільової екологічної програми ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на арсеналі на 2011-2013 рр. Документ був прийнятий лише за 2,5 роки після того, як відбулися вибухи боєприпасів. При цьому виділення у 2010 р. коштів резервного фонду держбюджету на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації здійснювалося Кабміном з порушенням законодавства, яке регулює порядок використання коштів резервного фонду. Через відсутність належних розрахунків, як того вимагає бюджетне законодавство, затримано фінансування заходів з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, зокрема, щодо відселення мешканців прилеглих населених пунктів", - зазначено в заяві.

Рахункова палата підкреслила, що у 2010 р. "через неефективне управління МНС виділеними коштами" не була використана велика частина коштів. Колегія Рахункової палати наголосила на необхідності невідкладно виконати заходи, передбачені в державній програмі, насамперед щодо дотримання термінів та обсягів фінансування "для усунення загрози, яку несе людям і навколишньому середовищу територія, усіяна боєприпасами".

Довідка "SQ". На 61-му арсеналі (м.Лозова, Харківська обл.) Південного оперативного командування Сухопутних військ Збройних Сил України у серпні 2008 р. сталася пожежа. На території військової частини почали вибухати боєприпаси. На складах арсеналу їх зберігалося близько 95 тис.т (площа арсеналу - 494 га). Частина з них вибухнула або була розкидана по території арсеналу (за оцінкою Міноборони - розкидано близько 41 тис.т), частина (8,4 тис.т) не постраждала від вибухів і залишилася на складах. Територію арсеналу з розкиданими після вибухів боєприпасами планується розмінувати. Боєприпаси, які не постраждали від вибухів, вивозять на інші склади або утилізують. За офіційними даними, їх залишилося вже близько 2 тис.т. Після того як вивезуть усі боєприпаси, арсенал розформують.