Технический этап украинско-американских переговоров в сфере ядерной энергетики прошел в Харькове

Технічний етап українсько-американських переговорів у сфері ядерної енергетики відбувся у Харкові. Про це 8 червня після завершення переговорів, які проводилися в ННЦ "Харківський фізико-технічний інститут", повідомив журналістам посол США в Україні Джон Теффт. "Тривають переговори, засновані на домовленості президента США Барака Обами і президента України Віктора Януковича, досягнутих у квітні 2010 р. на ядерному саміті", - зазначив посол.

Як повідомив голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, у Харкові сторони обговорили практичні питання реалізації домовленостей, досягнутих на вищому держрівні. "Переговори ще не завершені. Головне, що реалізуються домовленості між двома президентами. Після передачі високозбагаченого урану, який зберігається у ХФТІ, в Харкові з'явиться сучасне обладнання, яке дозволить і далі розвивати нашу фундаментальну науку", - сказав губернатор.

Як повідомили "SQ" представники делегації США, планується перевезти збагачений уран з ХФТІ до Росії. До Харкова натомість привезуть низькозбагачений уран, яким вважається уран із ступенем збагачення нижче 20%.

Як повідомив журналістам заступник генерального директора ХФТІ Іван Карнаухов, у ХФТІ за участю США планується побудувати підкритичну збірку - прообраз безпечного атомного реактора.

 

Довідка "SQ". До складу делегації США, крім посла, входили заступник держсекретаря США Деніел Рассел, виконавчий директор з питань зброї масового ураження, тероризму та зменшення загрози Ради національної безпеки США Лора Холгейт, заступник міністра енергетики США Ендрю Белявський, політичний радник посольств США в Україні Колін Клірі, директор офісу Міненерго США в Україні Вейн Ліч, менеджер програм Міненерго США Ігор Большинска та асистент офісу Міненерго США Катерина Туманян.

За правилами МАГАТЕ, на АЕС дозволяється використовувати уран, збагачений до 6%, на дослідних установках - збагачений до 20%.

Україна погодилася ліквідувати свої запаси високозбагаченого урану до 2012 р. Про це стало відомо після зустрічі президентів України та США Віктора Януковича і Барака Обами, яка відбулася перед початком ядерного саміту у Вашингтоні (США).