Повна інвентаризація територій та об'єктів природно-заповідного фонду Харківської області буде проведена до 1 вересня. Як заявив 7 липня під час робочої поїздки до Богодухівського району Харківської області голова облради Сергій Чернов, відповідне розпорядження він підписав напередодні. За його словами, серед об'єктів інвентаризації - національні природні парки, заказники, парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва, зоологічні та дендрологічні парки, пам'ятки природи, заповідні урочища, регіональні ландшафтні парки і ботанічні сади.

Як відзначив С. Чернов, зараз в області налічується більше 230 заповідників і заказників, які займають близько 65 тис. га. "Ці заповідники були створені в різний час і перебували на балансі різних структур. Для кожного рішення зі створення певного заказника є відповідальне юридична особа - сільгосппідприємство, ВНЗ, органи виконавчої влади або місцевого самоврядування. Крім того, багато рішень приймалися ще в УРСР, і багато землекористувачів, які повинні нести відповідальність за ці території, змінили форми власності або перестали існувати.

За словами С. Чернова, протягом 1,5-2 місяців після закінчення інвентаризації її результати будуть розглянуті на зборах Асоціації органів місцевого самоврядування Харківщини.