Делегация Госдепартамента США приехала в Харьков для обсуждения строительства в Пятихатках ядерной установкиЗустріч керівництва Харківської облдержадміністрації (ХОДА) з делегацією США на чолі з другим заступником держсекретаря США Деніелом Расселом відбулася у Харкові 5 квітня. Як повідомив офіційний сайт ХОДА, під час зустрічі сторони обговорили перспективи створення на базі ННЦ "Харківський фізико-технічний інститут" (ХФТІ) спільно з Аргонською національною лабораторією (США) нової ядерної установки - джерела нейтронів з електронним прискорювачем, заснованого на підкритичній збірці.

"Нам дуже приємно, що наша потужна науково-дослідна проектна установа ХФТІ має можливість вийти на рівень кращих світових підприємств у галузі атомної енергетики. Ми сподіваємося, що ця співпраця принесе користь обом країнам і стане показовим прикладом спільної роботи", - заявив перший заступник голови ХОДА Володимир Бабаєв.

"У нас залишається ще дуже багато роботи, щоб створити формальні рамки для цієї співпраці, але я оптимістично налаштований і сподіваюся, що ми зробимо все, як і було заплановано згідно графіку", - зазначив Д.Рассел.

Довідка "SQ". У квітні 2010 р., під час Вашингтонського саміту з ядерної безпеки, в якому взяли участь лідери 47 держав, України заявила про звільнення своєї території від запасів високозбагаченого урану. Зі свого боку американський уряд підтвердив свої зобов'язання надати технічну та фінансову допомогу Україні в реалізації досягнутих домовленостей, до наступного саміту з ядерної безпеки, проведення якого планується у 2012 р. Для реалізації цього завдання адміністрація США виділяє 250 млн. дол., гарантуючи при цьому намір і надалі надавати Україні підтримку в рамках Меморандуму про стратегічне партнерство між США й Україною. У грудні 2010 р. Україна почала вивозити до Росії запаси високозбагаченого урану, закінчити вивезення планується до 2012 р.

Частиною американо-українських домовленостей є забезпечення можливості продовження науково-дослідних робіт в області ядерної фізики і будівництво для цих цілей на базі ХФТІ нової високотехнологічної ядерної установки - джерела нейтронів, заснованого на підкритичній збірці і керованого лінійним прискорювачем електронів.

Проти будівництва установки виступила низка природоохоронних організацій Харкова. 30 березня виконком Харківської міськради ухвалив рішення провести з цього приводу громадські слухання (пройдуть у ХФТІ 30 квітня).