Питання про шляхи кооперації Харківської та Бєлгородської областей у створенні спільного технопарку запропонував обговорити 5 листопада на засіданні спільних робочих груп Харківської та Бєлгородської областей заступник голови Харківської облдержадміністрації Юрій Сапронов. За його словами, в Харківській області опрацьовуються різні варіанти, у тому числі - можливість створення технопарку на основі ННЦ "Харківський фізико-технічний інститут".

Як зазначив Ю.Сапронов, на основі Бєлгородського університету (Росія) створена низка структур, які займаються інноваціями, високими технологіями. "Спільне опрацювання на рівні експертів обласних адміністрацій та наукових установ питання створення українсько-російського технопарку, що включає в себе наукові центри Харківської і Бєлгородської областей, виявить можливі точки дотику регіонів у цьому питанні", - зазначив Ю.Сапронов.

Довідка "SQ". За підсумками зустрічі президентів Росії й України в м.Геленджик у жовтні 2010 р. було дано доручення розробити проект створення українсько-російського технопарку. З української сторони базовим регіоном для створення такого технопарку була визначена Харківська область.

ХФТІ було відкрито 1928 р. для розвитку актуальних наукових напрямів (на той час - ядерної фізики і фізики твердого тіла). Вже за чотири роки, 10 жовтня 1932 р., був отриманий видатний результат - розщеплено ядро атома літію. Фізик-теоретик Лев Ландау, який працював в інституті з 1932 до 1937 рр., утворив всесвітньо відому школу теоретичної фізики. У післявоєнні роки ХФТІ був одним з активних учасників робіт з проблеми використання атомної енергії в СРСР. У ХФТІ знаходиться низка унікальних експериментальних установок, у тому числі низка електронних та іонних прискорювачів, включаючи найбільший у СНД лінійний прискорювач електронів.