Самые убыточные пригородные электрички Харьковской области хотят отменитьПівденній залізниці (ПЗ) за перші чотири місяці 2011 р. компенсували 31% витрат, понесених на перевезення пасажирів пільгових категорій. Про це повідомили "SQ" у прес-службі Статутного територіально-галузевого об'єднання "Південна залізниця". "В умовах, коли сім з десяти пасажирів електро- і дизель-поїздів Південної залізниці - пільговики, проїзд яких хронічно недокомпенсіруется, 65% приміських поїздів вичерпали термін експлуатації, близько 25% потребують капітального ремонту, тому залізничники змушені замислюватися про скасування найбільш збиткових приміських поїздів і скорочення маршрутів слідування", - заявили в прес-службі.

Як відзначили в прес-службі, за законодавством України ПЗ надає пільговий проїзд громадянам 26-ти категорій: ветеранам війни та праці, учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, пенсіонерам за віком та іншими. Збитки від перевезень пільговиків повинні компенсуватись за рахунок державного або місцевих бюджетів.

За даними Південної залізниці, у трьох областях, де проходять маршрути Південної залізниці, залізниця за чотири місяці 2011 р перевезла пільговиків на 17,9 млн.грн. Облдержадміністрації компенсували збитки на 5,7 млн. грн. (на 31,7%). Зокрема, від Харківської облдержадміністрації отримано 3,3 млн.грн. (або 26,6% необхідного), Сумської - 0,5 млн.грн. (38,4%), Полтавської - 1,3 млн. грн. (37,5%).

Довідка "SQ". Усього залізниці Україні за перші чотири місяці 2011 р. за пільгові пасажирські перевезення недоотримали 138,7 млн.грн. Усього було перевезено пасажирів пільгових категорій на 180,1 млн.грн. Зокрема, залізниці перевезли студентів та учнів професійно-технічних навчальних закладів на 59,9 млн.грн., недоотримано 52,8 млн.грн., дітей 6-14 років перевезено на 6,1 млн.грн., компенсація не отримана .