Випадки неправильної витрати коштів Харківською облдержадміністрацією (ХОДА) виявлені в ході перевірки, що провело Територіальне управління Рахункової палати України в Харківській, Полтавській і Сумській областях. Про це 1 червня заявив журналістам начальник теруправління Станіслав Косінов. За його словами, перевірка використання засобів держбюджету на здійснення повноважень ХОДА проводилася за 2008-2009 р.

За словами С.Косінова, було встановлено, що ХОДА витратила 150 тис.грн. на розробку стратегії соціально-економічного розвитку регіону й 50 тис.грн. на розробку стратегії розвитку в області високотехнологічних галузей промисловості. Проекти були замовлені в Науково-дослідному центрі індустріальних проблем розвитку НАН України. Програми були розроблені, але не розглядалися на сесії облради, яка мала їх затвердити. "У зв'язку із цим Рахункова палата вважає, що гроші були витрачені неефективно", - заявив С.Косінов.

За його словами, було встановлено, що ХОДА не виконала постанову Кабміну від 2000 р., якою пропонується подавати до уряду звіт про виконання бюджету, використання земельних ресурсів, взаємодію з органами місцевого самоврядування. У ряді випадків були перевищені витрати на утримання держслужбовців (на 950 тис.грн.) та їхня чисельність у райдержадміністраціях (на 28 чол.).

Як відзначив С.Косінов,  ще треба вивчити схему, за якою керівництво ХОДА фінансувало утримання автотранспорту. У законодавстві передбачені граничні розміри сум, які можуть бути використані на утримання автомобілів. На утримання автомобіля голови ХОДА передбачені витрати в 300 тис.грн. на рік, заступників - 60 тис.грн. ХОДА орендувала автомобілі в автотранспортному підприємства КП "Госпром". Із коштів  ХОДА на утриманння  автомобілів в 2008 р. було виділено 1,2 млн.грн., в 2009 р. - 118 тис.грн. При цьому за ці два роки з облбюджета на утримання  автотранспорту ХОДА було виділено додатково 6,366 млн.грн. Додаткові кошти  потрібні були, за словами С.Косінова, очевидно, тому, що чиновники користувалися "Мерседесом-500", "Тойотою Лендкрузер", автомобілями "Шкода". Зараз перевірка використання автотранспорту припинена, тому що для ревізії комунального підприємства потрібно одержати ряд дозволів. Запит на одержання цих дозволів уже зроблений.

Довідка "SQ". З 2005 р. по лютий 2010 р. головою ХОДА був Арсен Аваков.