С.Тигипко объяснил, зачем он отозвал проект пенсионной реформыПроект пенсійної реформи відкликаний з Верховної Ради (ВР) тому, що потрібно опрацювати можливість внесення до нього низки змін, які були запропоновані в рамках всенародного обговорення проекту. Про це 1 лютого повідомив журналістам у Києві віце-прем'єр-міністр України Сергій Тігіпко. За його словами, розробникам проекту потрібно ще два тижні, щоб внести зміни. "16 лютого буде обговорення проекту у ВР, і в нас є можливість до цього часу внести зміни і повернути проект у ВР", - зазначив С.Тігіпко.

За його словами, одна з пропозицій, отриманих у ході обговорення, - підтримати держслужбовців, які працюють у районних адміністраціях. Проект пенсійної реформи пропонує зменшити коефіцієнт нарахування пенсій держслужбовцям з 90% окладу до 80%. "Але нам кажуть, що на районному рівні держслужбовці отримують по 800 грн. Вводьте зменшення коефіцієнта для тих, у кого високі ранги. І для військових - та ж проблема, у контрактників зарплата невисока, і їх теж потрібно підтримати. Всього є близько 10 змін , які ми постараємося внести. Ми спробуємо ці зміни обговорити, подивимося, що вийде, і знову подамо до ВР", - зазначив С.Тігіпко.

За його словами, ще одна причина, по якій був відкликаний проект, необхідність вивчити зарубіжний досвід. "Для цього я планую відвідати Словаччину й Естонію, а нещодавно був в Австрії", - заявив віце-прем'єр. Як зазначив С.Тігіпко, планується також активізувати обговорення реформи за рахунок соціальної реклами, для чого будуть використовуватися білборди.

 

Довідка "SQ". Розгляд законопроекту про пенсійну реформу заплановано у Верховній Раді на 16 лютого.

Проект закону вносить низку нововведень у пенсійне законодавство. Пенсійний вік жінок підвищать з 55 до 60 років. Окрім мінімального пенсійного віку підвищується і мінімальний страховий стаж. Для отримання права на пенсію він повинен буде складати 15 років (зараз - 5 років). А для отримання мінімального розміру пенсії за віком страховий стаж повинен буде складати 35 років для чоловіків (зараз - 25 років) і 30 років для жінок (зараз - 20 років).

Законопроектом також передбачено створення Накопичувального пенсійного фонду, куди повинні перераховуватися від 2 до 7% єдиного соціального внеску. Створення накопичувального фонду заплановано на той рік, коли бюджет Пенсійного фонду стане бездефіцитним.