28 лютого - Міжнародний день рідкісних хвороб, а також початок Масляного тижня.

Довідка "SQ". День рідкісних хвороб (European Rare Disease Day) відзначається з 2008 р. з ініціативи Європейської організації з вивчення рідкісних хвороб - EURORDIS (European Organisation for Rare Diseases). Ще в 80-ті роки XX ст. деякі країни звернули увагу на проблему людей з рідкісними захворюваннями. Зараз в Австралії, Тайвані Сінгапурі, США, Японії, в країнах ЄС прийняті спеціальні закони, що стимулюють науку і бізнес розробляти препарати для лікування рідкісних захворювань.

У країнах Європи зараз налічується близько 30 млн. осіб, які страждають на якусь з так званих "рідкісних хвороб". Деякі з пацієнтів чекають по 25-30 років, перш ніж їм буде поставлений правильний діагноз. До рідкісних захворювань прийнято відносити такі, які зустрічаються не частіше, ніж один випадок на 2 тис. осіб. За оцінками експертів, у світі існує до 7 тис. небезпечних для життя людини рідкісних хвороб. Серед рідкісних хвороб - синдром Кабукі (у Європі - близько 300 випадків) та синдром Паллістером-Кілліана (у Європі - 30 випадків).

Масляна - давнє християнське свято, що прийшло із язичницької культури, ритуал проводів зими і зустрічі весни. Ще в язичницької культури Масляну пов'язували з днем весняного рівнодення. Але з приходом християнства Масляна почала святкуватися в останній тиждень перед Великим постом, за сім тижнів до Великодня. Назва свята виникла через те, що протягом тижня напередодні Великого поста за православним звичаєм з їжі виключається м'ясо, вживати ж можна молочні і борошняні продукти, тому й пекли масляні млинці. Млинці (язичницький символ сонця) є головним атрибутом свята. Останній день Масниці називається Прощена неділя. У цей день слід просити вибачення у всіх рідних і знайомих за всі образи, щоб очиститися від скверни перед Великим постом. Також в останній день масляної спалюють солом'яне опудало - символ зими, проводжаючи її до наступного року. Попіл розвівали над полями - "на багатий урожай".