Сьогодні, 24 березня, - Всесвітній день боротьби з туберкульозом, 25 березня - День Служби безпеки України.

Довідка "SQ". Всесвітній день боротьби з туберкульозом відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) у день, коли німецький мікробіолог Роберт Кох оголосив про зроблене ним відкриття збудника туберкульозу. У 1993 р. ВООЗ оголосила туберкульоз лихом, а день 24 березня - Всесвітнім днем ​​боротьби з туберкульозом.

У 1993 р. ВООЗ офіційно рекомендувала стратегію DOTS як нову стратегію боротьби з туберкульозом. Основними принципами цієї стратегії є політична підтримка; діагностика через мікроскопію; надійна поставка ліків; контроль над лікуванням; регулярна оцінка результатів. Стратегія DOTS дозволяє виявляти і виліковувати хворих, найбільш небезпечних для оточуючих. Можливо вилікування 92-95% хворих на туберкульоз. Наразі ця стратегія успішно впроваджується більш ніж у 180 країнах світу.

У Харківській області у 2009 р. було зареєстровано близько 5 тис. осіб з активною формою туберкульозу, під наглядом на диспансерному обліку перебувало ще понад 30 тис. осіб. За офіційними даними, у 2010 р. у регіоні спостерігалося зниження рівня захворюваності на туберкульоз на 10%, у 2011 р. - на 20%.

25 березня 1992 р. Верховна Рада Україна прийняла закон "Про Службу безпеки України". Саме в цей день щорічно, починаючи з 2001 р., відзначається День Служби безпеки України. Свято було засноване указом президента України Леоніда Кучми, враховуючи заслуги СБУ в справі захисту державного суверенітету України, конституційного ладу, територіальної цілісності, законних інтересів держави, а також у забезпеченні прав і свобод людини і громадянина.