19 листопада - День скловиробника, День працівників гідрометеорологічної служби України, а також Всесвітній день туалету.

Довідка "SQ". Щорічно 19 листопада в Україні відзначається професійне свято працівників скляної промисловості - День скловиробників. Свято встановлене указом президента від 9.12.2003 р. (№ 1417/2003), враховуючи вагомий внесок українських виробників скла в розвиток економіки держави та відродження багатовікових традицій галузі. У скляної промисловості України трудиться понад 50 тис. майстрів-склоробів.

19 листопада в Україні також щорічно відзначається День працівників гідрометеорологічної служби, встановлений указом президента України від 11 березня 2003 р. (№ 208/2003). Державна гідрометеорологічна служба, яка функціонує у складі Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, грає ключову роль в отриманні даних про поточні та очікувані гідрометеорологічні умови, сучасному кліматі, його можливі коливання та зміни в майбутньому, прогнозування та попередження стихійних гідрометеорологічних явищ. Повсякденна цілодобова робота метеорологів, гідрологів, синоптиків дає змогу завчасно вжити заходів із запобігання можливим збиткам від небезпечних явищ погоди.

Гідрометеорологічна служба України налічує більше тисячі пунктів спостережень за станом атмосфери і водних об'єктів. Щорічно організації гідрометеорологічної служби країни дають близько 275 тис. прогнозів та попереджень, у тому числі близько 1,5 тисяч оперативних інформацій і спеціальних доповідей, більше 7 тис. щоденних гідрометеорологічних бюлетенів, близько тисячі агрометбюллетеней, близько 80 тис. метеорологічних і 100 тис. авіаметеорологіческіх прогнозів, близько 5 тис. попереджень про небезпечні та стихійні гідрометеорологічні явища.


19 листопада 2002 р. світова громадськість вперше відзначила Всесвітній день туалету - одне із найоригінальніших і, за традицією, веселих свят. День 19 листопада був проголошений Всесвітнім днем туалету в 2001 р. під час міжнародної конференції в Сінгапурі, присвяченій проблемам туалетів. До речі, місце проведення конференції було вибрано невипадково: Сінгапур славиться бездоганною чистотою відхожих місць. Більше 200 делегатів з Азії, Європи і Північної Америки, які представляли 17 національних туалетних асоціацій, зустрілися, щоб обговорити насущні проблеми і розглянути нові концепції розвитку туалетної справи. Результатом зустрічі стала освіта Всесвітньої туалетної організації (СОТ), яка і стала ініціатором створення свята.