9 листопада - Міжнародний день проти фашизму, расизму й антисемітизму, а також День української писемності та мови (з традиційним радіодиктантом).

Довідка "SQ". Міжнародний день проти фашизму, расизму та антисемітизму відзначається 9 листопада, оскільки у ніч з 9 на 10 листопада 1938 р. почався масовий єврейський погром у Німеччині, що отримав назву "Кришталевої ночі", або "Ночі розбитих вітрин". Ця подія поклала початок Голокосту - масового насильства над єврейським народом, яке призвело до загибелі близько 6 млн. осіб.

День української писемності та мови встановлений указом президента України 1997 р. і відзначається щороку на честь літописця Нестора - послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається письмова українська мова.

Завтра на Українському радіо пройде традиційний всеукраїнський диктант (початок о 13.30), в якому можуть взяти участь усі ті, хто хоче з'ясувати, наскільки добре знає рідну мову. За даними Національної радіокомпанії, кількість учасників радіодиктанту постійно зростає, а географія - поширюється. Листи надсилають не лише слухачі з усіх областей України, а й з-за кордону: Росії, Білорусі, Молдови, Німеччини, Бельгії та інших країн. Це люди різного віку і різних професій: школярі і студенти, військові і робітники, пенсіонери і домогосподарки. Усього в ньому бере участь більше 10 тисяч осіб. Традиційно диктант буде складатися зі 100-120 слів. Важлива умова - перевірятися будуть тільки диктанти, відправлені 9 і 10 листопада. Дату відправлення визначать за штемпелем на конверті.