2 лютого - День розгрому радянськими військами німецько-фашистських військ у Сталінградській битві, а також Всесвітній день водно-болотних угідь і День бабака (байбака).

Довідка "SQ". 2 лютого виповнюється 68 років з дня закінчення Сталінградської битви у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр. Ця битва була однією з найважливіших подій Другої світової війни. Мета наступу фашистських військ влітку 1942 р. полягала в тому, щоб прорватися до Волги і нафтоносних районів Кавказу, захопити Сталінград (нині Волгоград) - важливий стратегічний і найбільший промисловий пункт, перерізати комунікації, що зв'язують центр країни з Кавказом, заволодіти родючими районами Дону, Кубані та нижньої Волги. За характером бойових дій битва ділиться на два періоди: оборонний, що тривав до 19 листопада 1942 р., і наступальний, що завершився розгромом найбільшого стратегічного угруповання - 6-ї армії Вермахту в межиріччі Дону і Волги.

За інформацією істориків, 13 вересня 1942 р. ворог почав штурм Сталінграда, маючи намір потужним ударом скинути його захисників у Волгу. Розгорілися запеклі бої, особливо в районі вокзалу і за Мамаїв курган. Про напруження боїв свідчить той факт, що вокзал протягом двох днів переходив з рук у руки 13 разів. У середині листопада німці займали більшу частину міста, але їх наступальні можливості вичерпалися. 19 листопада 1942 р. почалася стратегічна наступальна операція Червоної армії (операція "Ураган"), у результаті якої 6-а армія Вермахту й інші сили союзників Німеччини всередині і навколо міста були оточені і частково знищені, частково захоплено в полон. За приблизними підрахунками, втрати обох сторін у цій битві перевищують 2 млн. осіб. 2 лютого 1943 р. Сталінградська битва закінчилася перемогою Червоної армії. На думку фахівців, перемога під Сталінградом ознаменувала корінний перелом у Великій Вітчизняній війні і справила визначальний вплив на подальший хід Другої світової війни.

Всесвітній день водно-болотних угідь відзначається щорічно 2 лютого. Саме в цей день 1971 р. у м. Рамсарі (Іран) була підписана Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення переважно як місця проживання водоплавних птахів. Це свято покликане звернути увагу громадськості та урядів різних країн світу на цінність водно-болотних угідь для підтримки стійкого розвитку нашої планети. Наразі до Рамсарської конвенції приєдналися 144 держави.

День бабака - традиційне народне свято в США і Канаді, що відзначається щорічно 2 лютого. Вважається, що цього дня потрібно спостерігати за бабаком, що вилазить зі своєї нори. З його поведінки можна судити про близькість настання весни. Згідно повір'їв, якщо день похмурий, бабак не бачить своєї тіні і спокійно залишає нору - виходить, зима незабаром закінчиться і весна буде рання. Якщо ж день сонячний, бабак бачить свою тінь і ховається назад у нору - виходить, буде ще шість тижнів зими. У деяких містах США та Канади цього дня проводяться фестивалі, присвячені місцевим бабакам-метеорологам.

У Харківській області з 2004 р. відзначається День байбака. Свято традиційно проходить 1 або 2 лютого в с.Гайдари Зміївського р-ну, де живе бабак Тимко, який передбачає погоду на найближчий час. Ініціаторами проведення свята стали Харківський прес-клуб та Держуправління екології та природних ресурсів у Харківській області.