Кінець "Міськелектротрансу", Аваков у Лісопарку та тернистий шлях у мери Геннадія Кернеса

У вівторок, 25 травня, засідав актив Харківської області. На нараді порушили два питання, які здалися нам такими, що заслуговують на особливу увагу: стан держпідприємств області та плани щодо залучення до регіонів інвестицій. Про заводи розповідав начальник обулправленія промисловості Юрій Гуренко. За його словами, керівники найбільш проблемних підприємств формально підходять до графіків погашення заборгованості із зарплати, а директор заводу ім.Малишева Олексій Підгорний і арбітражний керівник заводу ім.Шевченка Дмитро Задружний просто ігнорують наради, які скликає облдержадміністрація для обговорення питання погашення боргів із зарплати.

Реакція Михайла Добкіна на таку поведінку директорів заводів була дуже різкою. Правда, під важку руку губернатора потрапив поки лише керівник заводу ім.Малишева: Добкін дав доручення підготувати відповідну інформацію до наради у прем'єр-міністра і заявив, що до цього підприємства є питання у правоохоронних органів. Зокрема, за словами губернатора, завод ім.Малишева продав цехи, а тепер змушений орендувати їх.

Увагу Михайла Добкіна до стану справ на харківських промислових гігантах цілком можна пояснити. Великі заводи завжди були джерелом соціальної напруги, причина якого - хронічні борги із зарплати та масові звільнення. Мабуть, вирішивши не повторювати помилок свого попередника, Добкін взявся за директорів державних підприємств. Так що, ймовірно, незабаром у деяких заводів з'являться нові керівники.

Юрій Сапронов, заступник губернатора з економіки, на засіданні активу виклав своє бачення економічних проблем регіону і назвав причини, з яких інвестиції не течуть до області річкою. По суті, нічого нового він не сказав, але продемонстрував детальне розуміння ситуації. Це не дивно: чиновником Сапронов став зовсім недавно і ще кілька місяців тому стикався з проблемами вітчизняного бізнесу, перебуваючи з іншого боку барикад - як великий бізнесмен. Розповів Юрій Сапронов і про те, що робиться і ще потрібно зробити для оздоровлення інвестиційного клімату в регіоні. Все це він виклав у восьми пунктах, серед яких варто відзначити створення вільної економічної зони, економічного атласу для інвесторів, проведення у Харкові економічного форуму та Євро-2012.

Першим пунктом Юрій Сапронов назвав необхідність удосконалення законодавчої бази, що регулює взаємини бізнесу і держави. Коли і як саме зміниться законодавство, сказати складно: український парламент ніколи не відрізнявся оперативністю. А без нових законів робота місцевих чиновників загрожує перетворитися на сізіфову працю.

У вівторок на сесії Харківська міськрада ухвалила рішення придбати 300 автобусів і 300 тролейбусів. Новий транспорт буде купуватися в лізинг на умовах, які є не просто вдалими, а феноменально вдалими: процентна ставка по кредиту складе 6,5% річних у гривнях. Як зазначив директор Департаменту транспорту і зв'язку міськради Євген Водовозов, "це стало можливим тільки завдяки програмі, яку під час підготовки до Євро-2012 підтримав уряд. В іншому випадку жодне місто в країні не змогло би дозволити собі таке задоволення".

Цікава деталь - новий рухомий склад купується не для "Міськелектротрансу", а для новоствореного КП "Харьковпас". І ще - на тій же сесії було вирішено виділити зі складу "Міськелектротрансу" підприємство, яке буде займатися ремонтом контактних ліній, шляхів і підстанцій. Виходячи з усього, міська влада вирішила дати "Міськелектротранс" спокійно померти.

Минулого тижня активно обговорювалася ситуація навколо будівництва дороги через Лісопарк. Нагадаємо, люди, які виступають проти вирубки лісу, розбили на місці будівництва наметове містечко. Наприкінці позаминулого тижня четверо з них затримала міліція, в п'ятницю, 28 травня, до рук правоохоронців потрапили ще 12 осіб. Один із захисників зелених насаджень постраждав через зіткнення з робітниками. Міська влада стверджує, що будівництво законне, активісти владі не вірять ... Всі сторони конфлікту налаштовані рішуче: учасники акції продовжують жити в наметах і навіть залазять на дерева парку, а Геннадій Кернес на сесії міськради однозначно заявив: "Дорозі - бути!"

Ця історія виглядає для міської влади вкрай непрезентабельно: лісозахисники стверджують, що "додатком" до дороги стануть "об'єкти соцкультпобуту", тобто всілякі розважальні заклади, та й дерев вирубають набагато більше, ніж обіцяли ... Але міська влада, швидше за все, все ж таки вийде з цієї непростої ситуації: по-перше, в активі у градоначальників залізобетонний аргумент про те, що будівництво цієї дороги запланували ще кілька років тому, і тоді ці плани не викликали жодних заперечень у лісозахисниікв. По-друге, коли в Лісопарку почали з'являтися особняки, наметових містечок ніхто не ставив і на деревах не ночував. Хоча лісу тоді було вирубано чимало, і будували не дорогу - об'єкт, який потрібен місту, - а житло для товстосумів. І третє - у міської влади з'явився несподіваний союзник. Ним став ... Арсен Аваков, екс-губернатор і головний БЮТівець області. Коли між першим і другим туром президентських виборів Арсен Аваков заявив про свою підтримку Тимошенко, то зіграв на руку "регіоналам", давши їм можливість говорити про використання адмінресурсу. У ситуації з Лісопарком повторилася практично та ж історія: варто було Арсену Авакову проявити інтерес до питання, відразу посипалися звинувачення в тому, що акції протесту в Лісопарку проплачені. Так це чи не так - вже неважливо. Головне - міська влада отримала відмінну можливість перевести хвилю народного обурення в політичну площину.

Мимоволі допоміг Аваков міській владі ще раз, з'явившись в середу, 26 травня, на місці подій у Лісопарку. Там сталася неприємна для нього історія: охоронець екс-губернатора відібрав мобільний телефон у Андрія Бородавки, помічника депутата міськради Ігоря Вировца. Зроблено це було на очах десятків свідків і декількох телекамер. У Андрія Бородавки з Аваковим давній конфлікт, так що питання, хто кого провокував, можна залишити відкритим. Тим не менше, відбирати мобільний телефон - хід, м'яко кажучи, недалекоглядний. Ця історія набула величезного резонансу, принаймні, в інтернет-співтоваристві. Та й за його межами не залишилася непоміченою. Реакція Ігоря Вировца послідувала негайно: він заявив про свій вихід з фракції "Наша Україна" у міськраді. Звичайно, це ніяк не вплине на політичний ландшафт у регіоні, проте жест Вировца не залишився непоміченим ЗМІ.

Сам Арсен Аваков зробив те, що зазвичай вважає за краще робити в складних ситуаціях, - відмовчався. Навіть нараду, на якій обговорювався конфлікт навколо будівництва дороги, він проігнорував. Замість нього відповідати довелося депутату міськради Андрію Руденку, який вельми невдало переконував присутніх, що ця нарада - не що інше, як "публічне побиття" екс-губернатора.

Загалом, Арсен Борисович почав свою діяльність як активіста-громадського діяча не дуже вдало. В образі поборника демократії, який старанно створювався піарниками екс-губернатора, з'явилися помітні тріщини. І півбіди, якби справа була тільки в самому Авакові: врешті-решт, він не перший і не останній комерсант, який вирішив спробувати щастя на політичному поприщі. Найсумніше, що політичній силі, яку Арсен Аваков представляє в даний момент, ця ситуація не додасть симпатій городян.

В облорганізації Партії регіонів остаточно встановилася повна гармонія. У вівторок, 25 травня, в.о. мера Харкова Геннадій Кернес очолив міську організацію Партії регіонів, у суботу, 29 травня, губернатор Михайло Добкін став головою організації обласної. Дмитро Шенцев, з яким у харківських міських начальників був конфлікт, остаточно пішов у Київ, не забувши наостанок спробувати переконати громадськість у монолітності партійних рядів. За його словами, і конфлікту ніякого не було, а був "елемент змагання". Крім того, Дмитро Шенцев зазначив, що Геннадій Кернес - гідний кандидат на пост мера Харкова. У вівторок приблизно ті ж слова про секретаря міськради сказав Михайло Добкін.

Чи означають ці заяви, що Кернесу вже відкрита дорога в мери? Швидше за все - ні. Справа в тому, що остаточне рішення про кандидата в мери Харкова від Партії регіонів ухвалюватиметься в Києві. Про це, до речі, наспівуючи дифірамби Кернесу, не забув нагадати Шенцев. А ось тут у Кернеса можуть виникнути проблеми. По-перше, у Партії регіонів, напевно, є люди, які розуміють суперечність його кандидатури. Крім того, до гри обов'язково включиться внутрішня опозиція, яка спробує діяти через Київ, щоб не вступати з Кернесом у відкритий конфлікт.

І останнє - слова Михайла Добкіна та Дмитра Шенцева навряд чи можна вважати щирими. Особливо це стосується Шенцева. По-перше, він сам цілком може претендувати на мерство, а по-друге, у нього буде реальна можливість "утопити" Кернеса. Справа в тому, що з обранням Віктора Януковича президентом Партія регіонів остаточно перетворюється на партію візантійського типу, де остаточне рішення будь-якого питання залишається за лідером. "Доступ до тіла" у Дмитра Шенцева є. А значить, у нього буде можливість переконати президента в тому, що Кернес - далеко не кращий кандидат на посаду мера Харкова.

Загалом, шлях секретаря міськради у мери буде тернистим. Однак не варто скидати з рахунків той факт, що за свою політичну кар'єру Кернес виходив і з більш складних ситуацій.