Рік, що минає був дуже багатий на події як для України, так і для Харкова. Країна і регіони пережили президентські і місцеві вибори, народ отримав нову владу, а з нею - і сподівання на краще життя, і швидке розчарування. Скандальне прийняття Податкового кодексу, "майдан" від підприємців, кримінальні справи проти опозиціонерів і криваву бійку в парламенті, драматичні вибори харківського мера, страйки "Міськелектротрансу", аномально спекотне літо, "харківські угоди" Д.Медведєва і В.Януковича, відкриття нової станції харківського метро і терміналу аеропорту, успіхи "Металіста" на європейській арені - кожному цей рік запам'ятається чимось своїм.

Кореспонденти "SQ" поцікавилися у відомих харків'ян, що знакова відбулося цього року, і чого чекати від року наступного. Питання були сформульовані так:

1. Яка подія (події), на ваш погляд, стала найбільш знаковою в році, що минає 2010 р. для України, для Харкова і для вас особисто?
2. Які завдання ви ставите собі на 2011 р. і яких результатів очікуєте?

По мірі надходження відповідей вони будуть додаватися.

Депутат Харьковского облсовета (фракция партии "Сильная Украина") Андрей Моченков

Депутат Харківської облради (фракція партії "Сильна Україна") Андрій Моченков

1. Минулий рік був насичений подіями, але головною з них стали вибори президента країни. Ми всі перебуваємо в очікуванні кращих часів уже років 20 і покладаємо на нового керівника країни надії на поліпшення життя. Покращиться життя чи ні, ми побачимо, але вибори - все одно основна подія.

2. Основне завдання, яке я ставлю перед собою як депутат облради в новому році, - добитися того, щоб Харківська область стала більш привабливою для інвесторів, ніж інші області. Ми просто зобов'язані створити для інвесторів відповідні умови, і це не коштує великих грошей. Цього можна домогтися за рахунок адміністративних ресурсів, створення нормативної бази. У нас понад 100 обласних комунальних підприємств (які потрібно ліквідувати, якщо серйозно з ними розібратися), і вони створюються за будь-якого приводу, але немає підприємства, якому була б доручена робота з іноземними інвесторами та інвестиціями наших харківських підприємців.
І ще дуже погано, що все менше підприємців хочуть займатися реальним бізнесом. Ми, по суті, вихолощуємо це бажання створювати виробництво, наймати людей і платити їм зарплату. Тому потрібно відродити атмосферу загальної захищеності, прозорості і для внутрішнього інвестора, і для іноземного.

Але Новий рік усе одно повинен відбутися - щоб привітати себе, рідних, своїх коханих, дітей. Особливо важливо з оптимізмом зустріти Новий рік чоловікам, тому що їм належить навіть у таких складних умовах створювати умови для життя.

Генеральный директор ОАО "Турбоатом", председатель наблюдательного совета ПАО "Мегабанк", депутат Харьковского облсовета Виктор Субботин

Генеральний директор ВАТ "Турбоатом", голова наглядової ради ПАТ "Мегабанк", депутат Харківської облради Віктор Суботін

1. Головна подія року для країни - звичайно ж, вибори президента. У рамках міста хотів би відзначити ремонт доріг, проведений у році, що минає міською владою. Так масштабно і якісно у нас давно дороги не ремонтували.

Ключова подія для "Турбоатома" - відкриття реконструйованого ливарного цеху, яке відбулося в кінці грудня. Зараз до нас приїхали представники багатьох провідних ливарних заводів - переймати досвід.

Головна подія для "Мегабанку" - 20-річчя, яке банк відзначив у червні. Ювілей збігся з новим етапом розвитку банку та пов'язаним з ним ребрендингом.

Ну а головна подія для мене особисто - народження онука.

2. Плани на 2011 р.? Довести обсяг реалізації продукції "Турбоатома" до 1,3 млрд. грн. і виконати два серйозні замовлення. Це виробництво другої турбіни для найбільшої в Європі Дністровської ГАЕС і 4-го блоку для Ростовської АЕС. "Ростов - 4" - це наше перше замовлення на виробництво турбіни-мільйонника в пострадянський період. Це буде дійсно подія.

Алексей Логвиненко, народный депутат - харьковчанин (фракция "БЮТ-Батьківщина")

Олексій Логвиненко, народний депутат - харків'янин (фракція "БЮТ-Батьківщина")

1. Для країни найбільш знакова подія року, що минає - це вибори президента, в результаті яких відбулося переформатування влади, змінилася її конфігурація, принципи і підходи до її діяльності. При цьому влада задекларувала проведення серйозних системних змін, тобто реформ. І перші результати ми вже отримали - це Податковий кодекс. Спочатку був проголосований абсолютно непридатний документ, потім півроку велися розмови, і в підсумку прийняли варіант, який викликав серйозний протест з боку малого і середнього бізнесу. Поки що я не бачу здатності влади до глибокої і системної опрацювання документа перед тим, як його приймати. Це насторожує.

Я не хочу коментувати окремі події в парламенті, оскільки вони є наслідком ситуації, що склалася. Але ніяк не радує стиль роботи, який демонструє більшість, яка заявила, що в країні створена сильна вертикаль влади. Сильні себе так не поводять, сильні не б'ють опонента стільцем по голові! Сила - це не здатність до якоїсь силової дії, сила - це здатність до прийняття адекватних рішень. А сьогодні ми спостерігаємо погіршення багатьох соціально-економічних показників у житті країни і прагнення простим силовим способом їх вирішити.

Для Харкова й області знаковою подією стали місцеві вибори. Людина живе на певній території, і їй небайдуже, яку якість послуг влади вона там отримує, як щодня вирішуються соціально-економічні проблеми. У цьому сенсі оновлення рад депутатів важливе, але поки рано робити висновки про результати їх роботи, оскільки минуло мало часу.

А для мене особисто як людини, а не політика цей рік запам'ятається народженням першої онуки. Ця подія викликала дуже потужні позитивні емоції.

2. Я перебуваю в тій політичній силі, в якій перебуваю, і в мене є власне бачення та розуміння вирішення проблем. Я реалізую його як в законопроектах, так і в тому, щоб вести системну роботу - починаючи від трибуни міської чи обласної ради і закінчуючи трибуною парламенту. Інших завдань у мене немає, в тому числі спрямованих на власний імідж. Потрібно шукати варіанти відстоювати свою точку зору, шукати прихильників, щоб ця точка зору набувала якоїсь ваги. Іншого шляху не бачу.

Мої особисті плани на майбутній рік - побачити онука і вивчити англійську.

Директор Харьковской областной государственной телерадиокомпании (ХОГТРК) Сергей Гулевский

Директор Харківської обласної державної телерадіокомпанії (ХОДТРК) Сергій Гулевський

1. Для України в 2010 р. знаковими стали вибори президента, перемога на них Віктора Януковича і прихід нової влади.

Знаковою подією для Харкова в році, що минає, було відкриття нової станції метро "Олексіївська". Цілий район міста, Олексіївка, став ближче до центру. До того ж керівництво Харкова та області пообіцяло в 2012 р. відкрити ще одну станцію. Це прогрес.

Особисто я цього року був призначений директором ХОДТРК. Ця висока довіра, надана мені керівництвом, і я намагаюся її виправдати.

2. Наступного року потрібно здійснити ті задуми, які з 2010-го плавно перетікають у новий 2011-й рік. Це нові телепрограми і проекти на каналі "ОТБ". Завдання мені і колективу - втілити їх у новому році в життя. Що стосується особистого життя, то більше уваги треба приділяти здоров'ю, спорту і сім'ї.

Директор - главный дирижер Харьковской областной филармонии Юрий Янко Директор - головний диригент Харківської обласної філармонії Юрій Янко

 

1. Найбільш знаковою подією для України в 2010 р. стали, звичайно ж, вибори президента, для Харкова - місцеві вибори. Це ті події, які будуть визначати життя міста в найближчі чотири-п'ять років. Особисто я запам'ятаю цей рік завдяки приїзду в червні до Харкова польського композитора і диригента Кшиштофа Пендерецького. Було ще одна суперважлива музична подія в моєму житті: я вперше диригував у Віденській філармонії, де виконувалася музика Бетховена і Шопена. Це незабутні враження. Для мене як для музиканта ці дві події мають колосальне значення.

2. Творчі завдання на наступний рік - підвищувати кваліфікацію і розширювати географію гастролерів, запрошувати різних виконавців, щоб харків'яни могли слухати найбільш видатних артистів. Для цього потрібно вирішити багато організаційних питань у філармонії. Звичайно, сподіваюся, що в 2011 р. будуть активно будуватися її зали. Вже закінчується термін можливого зберігання органу за кордоном, тому якщо ми не почнемо швидко обладнати зали, у нас будуть неприємності.

Председатель Харьковского облсовета Сергей Чернов

Голова Харківської облради Сергій Чернов

1. Найголовніше, що ми змогли пройти не одні вибори - і президентські, і до місцевих рад. Я задоволений, що до влади прийшов Віктор Федорович Янукович зі своєю командою, яка за короткий період часу зуміла стабілізувати ситуацію в країні і зайнялася кардинальним реформуванням усього народного господарства України.

Я особисто теж пройшов цього року три випробування: я обраний за мажоритарною системою депутатом облради, колеги по облраді довірили мені посаду голови. Крім того, цього року мої колеги - голови місцевих рад Україні довірили мені посаду президента Всеукраїнської асоціації місцевих та регіональних влад. Звичайно ж, це знакові події, і це почуття великої відповідальності.

2. Я хочу, щоб наступного року облрада змогла ефективно працювати, щоб у нашому залі були чутні голоси всіх депутатів з усіх фракцій, щоб приймалися консолідовані конструктивні рішення на благо територіальних громад області. Я хочу, щоб стабілізувалася економіка, і наступного року ми менше говорили про проблеми, а більше - про шляхи розвитку, шукали нові можливості, були зайняті питаннями розвитку держави.

Ми вже зараз формуємо програму, яку розглянемо на наступній сесії облради. У нас є спільне завдання з Кабінетом міністрів: ми хочемо добитися того, щоб всі провідні державні підприємства Харківської області, а це і завод ім.Малишева, і завод ім.Шевченка, і ХЕМЗ, і "Комунар", і ХТЗ, і авіазавод, отримали необхідний портфель замовлень. Хочеться, щоб люди, які там працюють, вчасно отримували зарплату, із задоволенням, радістю і хорошим настроєм йшли на роботу і з роботи.

Також хочу, щоб ми все-таки змогли допомогти галузі сільського господарства. Селяни дуже часто нарікають на те, що їм не допомагають, сподіваються в першу чергу на власні сили. Якщо ми їх трішечки підтримаємо, дамо можливість отримувати кредити з відсотковою ставкою на рівні 4-5%, то це буде поштовх до розвитку найбільш конкурентоспроможної галузі України. Це також допоможе багатьом іншим галузям, тому що сільське господарство - це основа переробної, харчової, медичної та інших галузей.

Я хочу, щоб нас у Харківській області стало більше. Щоб у нас змінилася демографічна ситуація. Щоб нас більше турбували проблеми будівництва дитячих садів, дитячих дошкільних установ, шкіл. Адже все це пов'язано із завтрашнім днем!

Заместитель председателя Харьковской облгосадминистрации Игорь Шурма

Заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма

1. Для України найбільш знакова подія року, що минає - це вибори президента. До влади прийшов Віктор Янукович, якого можна охарактеризувати так: "мужик сказав - мужик зробив". Пообіцяв реформи - вони виконуються. Те ж скорочення чиновників - цю реформу підтримують усі, крім самих чиновників. Хоча зрозуміло, що завдяки оптимізації системи центральних органів виконавчої влади України наступного року заощадить мільйони гривень. Податкова реформа також соціально справедлива: підприємці просто не хочуть платити пенсійні внески і в той же час вимагають такої ж пенсії, як і інші. Але, думаю, нинішня влада наведе порядок у всій державі. У країні вишикувалася єдина вертикаль влади, що позитивно впливає на багато процесів у країні.

Для Харкова та області теж важливим моментом є вибудована єдина вертикаль влади. Завдяки губернатору Михайлу Добкіну, харківському міському голові Геннадію Кернесу, головам райдержадміністрацій всі задумки реалізовуються. Зокрема, в Харківській області зараз активно впроваджується програма створення єдиного медико-соціального простору. У програмі беруть участь Харківське казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство, Інститут академії медичних наук України, Інститут травматології та ортопедії, Харківська обласна травматологічна лікарня, а також Науково-дослідний інститут протезування. На базі районних лікарень області створені міжрайонні медичні центри, які зможуть на міжрайонному рівні забезпечити надання неонатологічної допомоги, мамографічне обстеження жінок, надання невідкладної медичної допомоги.

Для мене особисто цей рік запам'ятався народженням онуки Анастасії. Ця подія за значущістю перекрила всі інші.

2. Наступного року буду продовжувати роботу з впровадження медико-соціального простору в регіоні, хотілося б, щоб ця система вже повністю запрацювала. Будемо працювати над оновленням матеріально-технічної бази в інтернатах. Також скоротимо штат. Оскільки з 72,5 млн.грн., які будуть виділені з держбюджету на фінансування інтернатних установ у Харківській області в 2011 р., 97% припадає на виплату зарплати працівникам і комунальні платежі. Тому скорочення штату дасть можливість направити на харчування та медикаменти додатково близько 1,5 млн.грн.

Наступного року будуть обладнані ще чотири операційних блоки на базі центральних районних лікарень. Вирішимо всі проблеми туберкульозної служби Харківської області, не допустимо зменшення коштів на харчування туберкульозників, а також інвалідам війни, які знаходяться у військовому госпіталі. Грошова компенсація донорам на харчування з січня буде збільшена майже в два рази - до 35 грн.

Будемо продовжувати співпрацювати з установами Академії медичних наук України в рамках договорів соціального партнерства. Так, наприклад, в рамках договору малозабезпечені мешканці міста й області, інваліди та сироти, які страждають на онкозахворювання, можуть безкоштовно проходити курс лікування на новому радіотерапевтичному комплексі в Харківському інституті медичної радіології ім.С.Григор’єва. Мешканці Харківської області, що мають статус чорнобильців, зможуть безкоштовно обслуговуватися в тому ж Інституті ім.Грігор’єва. Договір підписаний і з Інститутом загальної та невідкладної хірургії про безкоштовне лікування дітей. Окрім того, такий договір укладено з Європейським радіологічним центром, який розташований на базі міської лікарні № 8. Спектр надання безкоштовних медичних послуг чорнобильцям буде розширюватися. Зокрема, на черзі підписання договору соціального партнерства з Інститутом терапії ім.Л.Малої АМН Україні.

Також по області буде і далі впроваджуватися система "Телекард", яка в режимі онлайн дозволить лікарям основних харківських лікарень отримувати електрокардіограму людини з району чи села, проаналізувати її і поставити діагноз. Планується, що "Телекард" буде встановлений у медустановах кількох сіл кожного району області.
Тобто планів багато. А опонентам хотів би сказати: я все зроблю, тільки не заважайте працювати.

Виталий Алексейчук, заместитель председателя Харьковской облгосадминистрации по вопросам агропромышленного развития

Віталій Алексейчук, заступник голови Харківської облдержадміністрації з питань агропромислового розвитку

1. Найголовніша подія для України цього року - перемога "регіонів". Зараз у країні стабільна, надійна влада - це найголовніше. Я вважаю і вірю, що, як сказав президент України, ця влада буде робити все для народу.

Для Харкова та області є сьогодні взаєморозуміння: місто працює з областю, область - з районами, є повне розуміння між керівництвом. Одним словом, єдина команда, а "разом легше й батька бити" - є таке прислів'я.

Для себе особисто - я потрапив у ту стихію, в якій працював, роблю те, що мені до душі, що я можу і вмію в сільському господарстві, і хочу, щоб харків'яни відчули це, відчули поліпшення. Цього року, думаю, вже помітили трохи за цінами: гречка сьогодні здешевшала, ми вирішили питання щодо хліба і далі будемо цим займатися.

2. Хочу втілити в життя ті нормативні документи, ті показники, за якими мають жити харків'яни. Тобто має бути 200 тис.кг молока, а щоб було 300 тис.кг. Щоб молоко, хліб - усе було в достатку. Сьогодні є фундамент для гарного врожаю 2011 р., якщо все буде нормально, то ми замість необхідних 313 тис.т хліба будемо вирощувати 2 млн.т. Плануємо відродити те сільське господарство, яке було ще на початку 1990-х рр. Хотілося б, щоб село відродилося - були там і будинки культури, і спортивні комплекси, щоб село не відрізнялося від міста. Наступний рік - рік кролика, це наш рік, рік тваринників. Хочу побажати всім здоров'я, "мані, мані в усі кишені", щоб не було куди ці гроші дівати, і величезного сімейного щастя!

Прокурор Харьковской области Геннадий Тюрин

Прокурор Харківської області Геннадій Тюрін

1. Безперечно, це вибори президента України Віктора Федоровича Януковича, для нашого відомства - призначення на посаду генерального прокурора України Віктора Павловича Пшонки. Для місцевого рівня я б назвав дві події: вибори до місцевих органів влади та зміну керівництва правоохоронних органів - як прокуратури, так і міліції, служби безпеки.

2. Ці цілі чітко визначені колегією Генеральної прокуратури, що відбулася тиждень тому. Генеральний прокурор Віктор Пшонка чітко визначив завдання нашої роботи - бути ближче до людей, домагатися кінцевого результату. Для реалізації цих цілей я б назвав декілька пунктів: своєчасність і повнота реагування на порушення закону, реальне усунення порушень закону, притягнення до встановленої законом відповідальності винних осіб та відшкодування шкоди, заподіяної як громадянину, так і державі. Через призму цих критеріїв оцінки повинна бути побудована і переорієнтована вся робота органів прокуратури Харківської області. Я не хочу сказати, що раніше робота тут будувалася неправильно або неефективно. Але зміни, які відбуваються в державі, вимагають удосконалення шляхів організації нашої роботи, і я як керівник прокуратури області зобов'язаний забезпечити її ефективність.

Сьогодні активно обговорюється майбутня реформа кримінальної юстиції. Було б правильно, якби органи прокуратури розслідували справи стосовно певної категорії суб'єктів - працівників правоохоронних органів, судової влади, депутатів різних рівнів. Доцільно залишити за прокуратурою право вимагати з будь-якого правоохоронного органу кримінальну справу і прийняти його до свого провадження. Думаю, що в такому обсязі в рамках держави це дало б максимально позитивний результат. Сьогодні деякі вчені в галузі права висловлюють пропозиції про створення єдиного слідчого органу, в якому будуть акумульовані слідство й оперативно-розшукова діяльність, але він не буде так ефективно працювати - повинна бути здорова конкуренція між силовими структурами. Тільки вона допоможе українському суспільству позбутися від багатьох соціальних хвороб.

Учредитель агентства "Медиапорт" Зураб Аласания

Засновник агентства "Медіапорт" Зураб Аласанія

1. Знаковими для України цього року стали вибори президента. На той момент (під час виборів - ред.) Ще було незрозуміло - добре це чи погано, а зараз, на мій погляд, усе вже ясно. Наслідки вибору українців не можна назвати стагнацією, ні, це розвиток назад, це реакція. Ну, нічого, найтемніша ніч буває перед світанком.

Харків теж відзначився зміною влади. Справа ось у чому - і містом, і областю керують представники однієї партії. На мій погляд, Харків залишився без опозиції до нинішньої влади.

Для мене особисто знаковим стало повернення в "Медіапорт", до рідного дому. Я в ньому ніколи не працював, але я його створював. Цього року я працював на державу, і я не те щоб пошкодував про це - досвід добрий, але справа безглузда, як виявилося. І, мабуть, це вже назавжди. А повернення в "Медіапорт" - це те, про що мріялося усі ці роки.

2. Задачі на майбутній рік стосуються виключно "Медіапорту", але не йдеться про розвиток, йдеться хоча б про збереження. Плюс до цього додається не дуже хороший стан в економіці, в цій сфері теж мало чого оптимістичного. Хоча зараз відбуваються якісь речі перехідного періоду. Можливо, спочатку має бути зламано, а потім побудовано, ну, за звичкою радянської людини. Може, вони зараз ламають, щоб побудувати щось хороше. Але я сумніваюся.

Директор Харьковского зоопарка Алексей Григорьев

Директор Харківського зоопарку Олексій Григор'єв

1. Найбліьш знакова подія року, що минає для України - це зміна влади, а точніше - її поява. Попередня епоха безвладдя дуже ускладнювала життя всім людям. Тішить, що в країні з'явилася влада, а яка вона - це вже інше питання.

Для Харкова знаковою подією стали місцеві вибори та перемога на них діючої влади. Зараз протистояння обласної та виборної влади немає, і це йде на користь місту. Можна сказати, що обласна влада теж виборна, оскільки Михайло Добкін перед призначенням губернатором був обраний мером.

Для зоопарку важливою подією в 2010 році стала поява бегемотихи. Це дуже приємний сюрприз для міста. Зараз ця пані вже показує свій характер.

2. У новому році ми плануємо зробити капремонт багатьох приміщень зоопарку: пташника, антилопника, приміщення для мавп. Дуже хочемо, щоб місто нам у цьому допомогло, і сподіваємося, що все вдасться.

Заместитель харьковского городского головы, директор Департамента по вопросам подготовки к Евро-2012 Виктор Христоев

Заступник харківського міського голови, директор Департаменту з питань підготовки до Євро-2012 Віктор Христоєв

1. Одна з головних подій року, що минає для України - вибори президента. До влади прийшов Віктор Янукович, і правда перемогла. Тепер Україна вийде з летаргічного сну і повернеться до нормального життя. У 2007 р. я працював заступником міністра у справах сім'ї, молоді та спорту і мав можливість спостерігати за роботою В.Януковича на посту прем'єр-міністра. Хочу сказати, що до влади прийшла прагматична, грамотна команда.

Всі традиції, які були закладені в Харкові ще Євгеном Кушнарьовим, тепер відроджуються завдяки роботі губернатора Михайла Добкіна. Одна із значущих подій для нашого регіону в 2010 р. - місцеві вибори. Харків'яни довірилися Партії регіонів, підтримали позицію "регіоналів" за багатьма напрямками і тепер чекають змін на краще. Я маленький гвинтик цієї команди, і я дуже радий цьому.

Також важливою подією року, що минає є те, що Харків з резервних міст, що прийматимуть матчі Євро-2012, офіційно перейшов в основні. Зараз триває активна підготовка міста до чемпіонату. Реконструюється аеропорт, будується злітно-посадкова смуга, дороги, закуповується новий транспорт, будується друга навчально-тренувальна база, вже практично повністю готовий стадіон "Металіст". Тільки в 2010 р. на об'єкти Євро-2012 в Харкові було витрачено 1 млрд. 500 млн.грн. З держбюджету надійшло 554 млн.грн. Це підтверджує те, що в нинішньої влади слова не розходяться з ділом. Цього року до нас приїжджало багато значимих гостей, серед яких президент УЄФА Мішель Платіні. Він залишився задоволений містом і харків'янами, які живуть ідеєю "Євро-2012". Також цього року ми відкрили клумбу Євро-2012, презентували свій логотип, нас відвідали талісмани чемпіонату Славек і Славко.

Для мене особисто рік запам'ятався тим, що моя онука Софія пішла в перший клас.

2. У 2011 р. плануємо і далі проводити Малі олімпійські ігри серед учнів шкіл міста та області, завершити всі об'єкти до Євро-2012. 25 січня настане "500 днів до Євро-2012". Будемо чекати завершення кваліфікаційного етапу чемпіонату Європи, в листопаді вже дізнаємося склади всіх 14 команд, які з Польщею і України братимуть участь у фінальній частині Євро-2012. 2 грудня в Києві відбудеться жеребкування фінальної частини чемпіонату. Ми будемо працювати і виконаємо всі гарантії, всі вимоги УЄФА. Також буде вестися робота з надання молоді Харкова робочих місць. Думаю, що економіка в місті буде відроджуватися і виходити на новий етап. Всім тепла, посмішок, доброти, і щоб не було соромно за свою роботу!

Генеральный директор ГП "Харьковский машиностроительный завод "ФЭД" Александр Жданов

Генеральний директор ДП "Харківський машинобудівний завод" ФЕД "Олександр Жданов

1. Рік, що минає був особисто для мене дуже напруженим. Але завдання, поставлені перед колективом заводу і переді мною як перед керівником, практично виконані. І від цього отримуєш моральне задоволення.

Наші люди весь рік були забезпечені роботою, працювали понаднормово та у вихідні дні над виконанням виробничого плану, за що я їм дуже вдячний. Багато задач - і виробничі, і соціальні, які були заплановані, ми вирішили. Завдяки тому, що підприємство нарощує обсяги виробництва і продажів, з'явилася фінансова можливість ввести інженерно-технічного складу премію в розмірі 30%. Я радий цьому рішенню, оскільки завод випускає найскладніші вироби для авіа-та ракетної техніки п'ятого покоління, що вимагає глибоких знань у технологів, конструкторів та інших фахівців. Цього року ми кілька разів підвищували заводчанам зарплату, що я вважаю теж одним з досягнень року.

Для мене дуже важливо, що в нашій країні настала політична стабільність. Пройшли вибори президента країни, змінився склад Кабміну, в цілому, до влади прийшли професіонали. Вже прийнято низку серйозних законів, Податковий кодекс. Урядом вживаються неординарні, непрості, а часом непопулярні рішення, спрямовані на реформування економіки. Це процес болючий для всіх нас, але необхідний. Стоїть завдання підняти економіку країни, слідом за цим підвищиться добробут людей.

Цього року уряд ухвалив закони, за якими авіаційна галузь отримала низку преференцій. Сподіваюся, пільги дадуть поштовх для подальшого розвитку авіації і підприємства "ФЕД" у цілому.

Ще одна особливість, року що минає, в тому, що корпорація "ФЕД" виконала завдання з розширення ринків збуту. Завдяки ініціативі та вірній ідеології корпорації, нам вдалося об'єднати в роботі завод "Комунар", КБ "Прогрес", завод "Мотор-Січ", харківське агрегатно-конструкторське бюро. Разом ми створили продукт, який потрібен двигунам нового покоління, і цим забезпечили себе й інші заводи довгостроковими замовленнями.

У моєму житті цього року теж були приємні події - мене знову обрали депутатом Харківської міськради, довіривши керувати комісією з планування, бюджету і фінансів. І все ж найголовніше досягнення в тому, що колектив, яким я керую, забезпечений роботою.

Я впевнений, що 2010 р. ми закінчимо з хорошими показниками. З прийняттям нових законів у країні стабілізується робота підприємств держсектора. Вже затверджено план виробництва заводу на 2011 р. з темпами зростання 145%. Те найбільша заслуга заводський служби маркетингу, збуту, зовнішньоекономічної діяльності корпорації, які беруть участь майже у всіх міжнародних виставках.

2. У 2011 р. завод буде тримати високу планку досягнень минулого року. Буде продовжена робота із запровадження нових технологій та переоснащення верстатного парку, з підготовки на заводі кваліфікованих кадрів і створенню нових робочих місць. Усе разом це дозволить нам поліпшити фінансовий стан заводу і вирішити всі соціальні питання.

Сергей Федченко, чемпион Европы по боксу по версии WBO в первом полусреднем весе

Сергей Федченко, чемпион Европы по боксу по версии WBO в первом полусреднем весе

Сергій Федченко, чемпіон Європи з боксу за версією WBO у першій напівсередній вазі

1. Чесно кажучи, не хотілося б говорити про політику - вона вже всім набридла. На мою думку, однією зі знакових подій для харків'ян стало відкриття нового терміналу харківського аеропорту. Мені не раз доводилося літати, і я був в шоці від нашого старого терміналу, від сервісу. Новий термінал, звичайно, краще - тепер хоч не соромно перед гостями міста. Радий, що відкрилася станція метро "Олексіївська" - це великий плюс для харків'ян. Тепер вдасться хоч транспортно розвантажити цей район. Відкриття окружної дороги після реконструкції - теж чудова подія. Багато хто говорить, що коли по ній їдеш, відчуваєш себе як у Європі. Хоча ще залишається проблема з міськими дорогами.

Для мене особисто, звичайно, цей рік видався важким, але цікавим. Найбільш знаковою подією стало те, що я виграв бій у колишнього чемпіона світу американця ДеМаркуса Корлі. Так я завоював титул чемпіона Європи за версією WBO у першій напівсередній вазі. Суперник був непростий. Корлі за свою кар'єру провів сім чемпіонських поєдинків, здобувши в них три перемоги. Тому протягом бою довелося непросто, але на останніх раундах я зумів відігратися і перемогти. Я відразу піднявся в рейтингу WBO, займаю в ньому 5-у позицію.

Взагалі Харків для мене - фартове місто. Свій перший титул я завоював, провівши бій у Харкові.

2. Плани на наступний рік ... Який боксер не мріє стати чемпіоном світу, причому в будь-якій версії? Мрію полетіти за океан, у ті ж Сполучені штати Америки, де панує мир боксу, де всі ці гроші, чемпіони, відповідна атмосфера. Мрію несподівано для всіх виграти чемпіонський бій і полетіти до Харкова, де можна буде трохи пізніше красиво відстояти свій титул. При цьому хочу організувати справжній вечір світового боксу та зібрати багато спортивних зірок.

Так що про плани поки не можу сказати - ще не спілкувався зі своїми промоутерами. Але сподіваюся на бій за звання чемпіона світу. Тим більше, мої промоутери обіцяли організувати щось таке. Може і станеться диво, адже Новий рік.

Також хотілося б, щоб міська влада приділяла більше уваги спорту і спортсменам, які мешкають у Харкові. Багато хто думає, раз професійний боксер - значить мільйонер. Але це не так. Насправді чогось досягти самому в професійному спорті дуже складно, практично неможливо. Крім здібностей потрібні гроші, зв'язки і хоч якась підтримка. Навіть просто підійти після бою привітати - і то вже приємно. До футболу у нас уваги багато, а про інші види спорту якось забувають.

Крім боксу маю намір більше часу проводити зі своєю родиною - будемо ходити в походи, відвідувати театри, від які я дуже люблю. Ну і буду намагатися завойовувати перемоги, щоб тішити близьких, друзів та вболівальників.