У Харкові відмовилися від стерилізації безпритульних тварин, яку кілька років практикували, оскільки цей метод вирішення проблеми себе не виправдав. Про це 29 листопада заявила журналістам директор КП "Центр поводження з тваринами" Юлія Шаповалова. Зараз стерилізацію проходять тільки ті тварини, яких люди хочуть забрати. Решта відловлених на вулицях тварини піддаються гуманній евтаназії. "Це обумовлено великою кількістю безпритульних собак на вулиці", - пояснила Ю.Шаповалова.

Вона розповіла, що серед відловлених тварин відбираються ті, яких можуть забрати люди. Їх відкидають на тривале перетримування, вони проходять ветобробку. Хворі, агресивні тварини, новонароджений приплід піддаються гуманній евтаназії. "Тварини, яких відкидають на тривале перетримування, складають невеликий відсоток серед відловлених, але такий рівень затребуваності цих звірів. На жаль, сьогодні для українських міст цей показник становить 5-10%. Ми передаємо стільки тварин, скільки люди хочуть взяти. Якщо з'явиться більше охочих, ми будемо відбирати більше тварин", - зазначила Ю.Шаповалова.

Як повідомила директор центру, останнім часом у Харкові було різке зростання поголів'я собак, укуси, напади, візуально збільшилася кількість зграй. "Проаналізувавши ситуацію, ми вирішили застосовувати метод, рекомендований співтовариствами і зоозахисними організаціми зі світовим ім'ям, - метод комплексного підходу", - повідомила Ю.Шаповалова. За її словами, такий метод передбачає законодавчо закріплене покарання за викидання тварин (яке потрібно обов'язково ввести в Україні), освітню роботу з населенням, встановлення низької ціни на стерилізацію і кастрацію домашніх тварин, а також безповоротний вилов бродячих тварин з розміщенням їх у пунктах ветеринарної допомоги і наступною передачею їх власникам або евтаназією незатребуваних тварин.

"На жаль, дворняжки погано соціалізовані, вони не затребувані. У нас люди зіпсовані породистими тваринами", - додала Ю.Шаповалова.

Вона підкреслила, що КП ніколи не займалося отруєнням собак, застосовувало тільки гуманні методи стосовно безпритульних тварин, і евтаназія теж є гуманною мірою, закріпленою в законодавстві Україні. За словами Ю.Шаповалової, у всіх країнах, де вирішена проблема безпритульних тварин, використовується саме евтаназія, а не метод вилову, стерилізації та повернення на місце відлову. Безповоротний вилов з розміщенням у центрах тимчасового утримання застосовується, зокрема, в Австралії, Великобританії, Франції, Канаді, США, у всіх країнах Скандинавії і Прибалтики. У Великобританії тварину можуть піддати евтаназії в притулку за сім днів, в Литві - за три дні, в Україні - мінімум за п'ять. У Харкові цей термін становить сім днів.

"Гуманна евтаназія буде проводитися в Харкові доти, доки в ній буде необхідність. Як тільки кількість безпритульних тварин вдасться зменшити, відразу ж збільшиться термін їх утримування в нашому центрі", - заявила Ю.Шаповалова.

За її словами, Харків на тлі інших міст України займає найбільш прогресивну позицію в питанні гуманного ставлення до тварин, оскільки в інших містах не створені служби гуманного вилову, не будуються притулки, а тварини вбиваються прямо під час вилову на вулицях.

Довідка "SQ". Харківська міськрада 3 жовтня 2007 р. затвердила Програму поводження з домашніми тваринами та регулювання їх чисельності в Харкові на 2007-2012 рр., згідно з якою регулювання чисельності бездоглядних тварин у місті має здійснюватися гуманними методами, які передбачають відлов, стерилізацію, вакцинацію, перетримування тварин та ін. У рамках створення центру з утримання тварин з міськбюджету виділено 3,5 млн.грн., 1,7 млн.грн. - на капітальний ремонт об'єктів на пр.Гагаріна, 358 і пр.Гагаріна, 360.

Як повідомив у вересні директор Департаменту житлового господарства Роман Нехорошков, притулок для бездомних тварин на пр. Гагаріна, 358 планують відкрити до Євро-2012. Цього року в рамках будівництва притулку буде закінчений ремонт корпусу ветеринарної клініки, закладений фундамент і цоколь під вольєри на 500 тварин.

Також планує побудувати притулок для бездомних тварин Міжнародний благодійний фонд "Фонд Олександра Фельдмана". Притулок буде створений на території покинутого в 90-і роки дитячого табору "Сонячна галявина" (в районі с. Черкаська Лозова Дергачівського р-ну).

Як повідомила раніше провідний спеціаліст обліку та реєстрації домашніх тварин Центру поводження з тваринами Анжеліка Колесник, щомісяця харків'яни забирають з КП від 15 до 30 бездомних собак.