Гибель Мусеева, версии исчезновения Климентьева и точка в конфликте вокруг строительства дороги через ЛесопаркГоловна подія минулого тижня - трагічна смерть начальника КП "Харківський метрополітен" Сергія Мусєєва: 25 серпня він загинув у автокатастрофі. Аварія сталася на території Херсонської області. Мусєєв вів машину і, виконуючи обгін на високій швидкості, виїхав на зустрічну смугу, не впорався з керуванням і зіткнувся з автомобілем "Hyundai Tucson". У результаті лобового зіткнення двох машин загинув також заступник начальника КП "Міськелектротранс" Євген Лі, що їхав в одному автомобілі з начальником метро.

27 серпня в ДК міліції пройшла громадська панахида за Сергієм Мусєєвим. Губернатор Михайло Добкін заявив, що загибель Мусєєва - це дуже серйозна втрата для міської та обласної команди, і додав: "Я навіть не хочу говорити про те, хто може його замінити на цій посаді. Нам дуже важко буде підібрати людину його рівня. Поки ми навіть не будемо обговорювати кандидатуру, принаймні, у найближчі 40 днів". Обов'язки начальника підземки зараз виконує заступник директора з експлуатації КП "Харківський метрополітен" Михайло Карамшук.

Справою про зникнення редактора газети "Новий стиль" Василя Климентьєва перейнявся особисто міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов. Минулого тижня він зробив кілька гучних заяв з цього приводу. По-перше, за словами Могильова, є підстави вважати, що Климентьєва вже немає в живих. По-друге, до зникнення головного редактора "Нового стилю" можуть бути причетні співробітники правоохоронних органів Харківської області - як чинні, так і звільнені. І по-третє, міністр озвучив версію зникнення Климентьєва, що лежить на поверхні: журналіст міг стати жертвою тих людей, яких критикував у своїх публікаціях.

Набагато цікавішу версію висунув народний депутат від НУНС Геннадій Москаль. За його словами, "цей злочин було скоєно в міліцейському середовищі, причому скоєно у боротьбі за владу, а саме - за посаду керівника Харківського обласного управління внутрішніх справ". На думку Г.Москаля, організатори "шукають компромат на претендента і використовують ЗМІ". Виходячи з того, що основним фігурантом статей Климентьєва був головний податківець області Станислав Денисюк, мабуть, він і є цим претендентом на посаду керівника облуправління міліції. На додачу до всього неподалік саме від його дачі був знайдений човен з мобільним телефоном Климентьєва. За словами Москаля, "група співробітників правоохоронних органів, і колишніх, і діючих, які повинні бути відомі всій харківської міліції, попросили Климентьєва, щоб він зробив фото дачі Денисюка і почав серію публікацій негативного характеру про нього". Іншими словами, Василь Климентьєв став жертвою війни харківських міліцейських кланів за владу. Цікаво, що саме ця версія називається найвірогіднішою в кулуарах облуправління МВС. Але свідомо чи мимоволі своїми заявами міністр визначив інший напрямок розслідування. Так що якщо версія Москаля правильна (а виглядає вона логічніше, ніж слова міністра), то хід слідства зіграє на руку недоброзичливцям Денисюка, і задумана ними комбінація почне реалізовуватися.

Кримінальну справу про зникнення Климентьєва буде розслідувати Головне слідче управління МВС України. Робиться це, за словами Могильова, для того, щоб не було витоку інформації. І ще одна подія, що підкреслює особливу увагу Києва до справи Климентьєва: минулого тижня до Харкова була направлена група фахівців МВС України для надання допомоги міліціонерам, які зараз розслідують обставини зникнення редактора харківської газети "Новий стиль".

Звичайно, залучення до розслідування співробітників центрального апарату в цій ситуації не лише виправдане, а й необхідно. Доручити розслідування справи, в якій замішані вищі міліцейські чини, по суті, ним же - м'яко кажучи, абсурдно. З іншого боку, навряд чи це означає, що винні будуть названі: надто могутні люди замішані в цій ситуації. І навіть якщо одному з цих людей буде невигідно встановлення істини, у нього вистачить впливу на те, щоб затягнути справу, хай навіть вона розслідується в Києві.

Минулого тижня прокуратура Харківської області поставила жирну крапку в конфлікті навколо будівництва дороги через Лісопарку, винісши вердикт: рішення про це будівництво було прийнято законно. Згідно висновків прокуратури, під час будівництва дороги законодавство не порушувалось, працівники міліції, співробітники КП "Муніципальна охорона" та охоронного агентства не перевищували своїх повноважень, дерев було вирубано рівно стільки, скільки запланували. Крім того, прокуратура відмовила в порушенні кримінальних справ за фактами перешкоджання професійній діяльності журналістів. Дві кримінальні справи, пов'язаних з конфліктом, все ж таки відкрили: першу - стосовно майстра КП "Зеленбуд" за побиття правозахисника Євгена Соловйова, другу - за фактом крадіжки телефону і об'єктиву камери у журналістів. Але це суті справи не змінює: будівництво дороги, так само як і дії співробітників КП "Муніципальна охорона", законні.

Загалом, висновок прокуратури і не міг бути іншим. У чому саме полягала незаконність будівництва дороги через Лісопарк, лісозахисники воліли не розводитися, а їх, мабуть, єдиною юридичною зброєю був судовий позов, у якому робилася спроба опротестувати рішення міськвиконкому. Незважаючи на це, слова про незаконне будівництво дороги звучали постійно, але, втім, останнім часом все рідше і рідше. Тепер, вочевидь, ці розмови затихнуть остаточно.

На позаминулому тижні представники "Зеленого фронту" знайшли новий привід для протестних акцій. Йдеться про виділення кооперативу "Олексіївський" 148 га землі в Лісопарку під житлову забудову і будівництво дороги. У середу, 25 серпня, прокурор Харкова Євген Попович заявив, що прокуратура буде домагатися скасування відповідного рішення міськради. Швидше за все, мерія не буде наполягати і рішення скасує. Хоча б тому, що знову піднімати тему захисту зелених насаджень за два місяці до місцевих виборів, принаймні, нерозумно.

У суботу, 28 серпня, президент України Віктор Янукович, директор Євро-2012 Мартін Каллен, віце-прем'єр-міністр України з питань Євро-2012 Борис Колесников та директор місцевого організаційного комітету "Євро-2012 Україна" Маркіян Лубківський відвідали Харків. Делегація у супроводі голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна, в.о. харківського міського голови Геннадія Кернеса і керівника групи "DCH" Олександра Ярославського урочисто відкрила термінал міжнародного аеропорту "Харків".

Віктор Янукович заявив, що відкриття аеропорту допоможе в залученні інвестицій у Харків і в черговий раз озвучив ідею про організацію в Карпатах зимових Олімпійських ігор. Крім того, президент особливо відзначив об'єднання в Харкові влади і бізнесу в питанні підготовки Євро. А головний харківський інвестор Євро-2012 Олександр Ярославський заявив, що через 1,5-2 місяці почнеться реконструкція старого терміналу міжнародного аеропорту "Харків".