Патриотические организации Харькова направили обращение к В. Януковичу с просьбой не допустить демонтажа памятного знака в саду им. Шевченко

Патріотичні організації Харкова направили звернення до президента Віктора Януковича з проханням не допустити демонтажу пам'ятного знака на честь проголошення Декларації про державний суверенітет у саду ім. Шевченко. Про це 30 липня повідомив "SQ" голова Харківського крайового народного руху України Анатолій Семенченко.

За його словами, під зверненням підписалися, зокрема, представники облорганізації Української народної ради, Товариства політв'язнів і репресованих, організацій "Просвіта", "Спадщина". "Ми просимо президента втрутитися в ситуацію і не допустити знесення пам'ятного знака, оскільки він встановлений на законних підставах. До того ж, це перший і єдиний знак в Україні, присвячений проголошенню Декларації про суверенітет", - зазначив А. Семенченко.

За його словами, протестуючи проти можливого демонтажу пам'ятного знака, 29 липня колишній радянський політв'язень Володимир Пасічник, на кошти якого у 1990 р. пам'ятник був встановлений у саду ім. Шевченка, прикував себе ланцюгом до знака. "Ми знаходилися біля пам'ятника десь до півночі, поки не домовилися з В. Пасічником, що відправимо звернення до президента і поки припинимо акцію протесту, тому що прихильників у той момент вже було мало, а провокатори є завжди", - повідомив А. Семенченко.

Він також зазначив, що пропозиція влади встановити на цьому місці стелу на честь державного прапора не витримує критики. "На вимогу влади свого часу щогла на пам'ятному знаку була зменшена з 15 м до 6 м. А тепер вони хочуть встановити стелу заввишки більше 20 м! Думаю, що для встановлення стели на честь державного прапора в Харкові досить інших місць", - підкреслив А. Семенченко.

Довідка "SQ". За словами заступника начальника управління внутрішньої політики та зв'язків з громадськістю Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Олени Бугло, про знесення пам'ятного знаку на честь проголошення суверенітету України не йдеться. ХОДА планує до дня державного прапора встановити в районі розміщення каменю флагшток висотою 22 м з прапором України. За її словами, так чиновники будуть виконувати указ президента України про відзначення Дня державного прапора України. "Для того щоб обговорити встановлення флагштока, ми провели консультації з представниками партій та громадських організацій - ВО "Свобода", "Поступ", Народного Руху України. Категоричних заперечень проти цього ми не почули. Рішення з цього питання ще не ухвалене", - заявила О. Бугло.

Верховна Рада Української РСР проголосила суверенітет республіки 16 липня 1990 р. Пам'ятний знак у Харкові на честь цієї події було встановлено представниками націонал-демократичних сил 28 липня того ж року (відкритий 30 липня).