Около 150 человек пикетируют начавшиеся общественные слушания по строительству в Харькове ядерной лабораторной установкиПікет проходить 30 квітня біля Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут" (ННЦ ХФТІ), в якому пройдуть громадські слухання з приводу будівництва в Харкові ядерної лабораторної установки. Як повідомив кореспондент "SQ" з місця подій, у пікеті беруть участь близько 150 чол. Учасники пікету тримають у руках плакати "Чорнобиль не повинен повторитися, ми не хочемо світитися!", "Ми - за контроль над мирним атомом!". Частина пікетувальників тримають прапори ВО "Батьківщина" і державні прапори України.
Як повідомив кореспондент "SQ", громадські слухання почалися.
 

 

Около 150 человек пикетируют начавшиеся общественные слушания по строительству в Харькове ядерной лабораторной установки Около 150 человек пикетируют начавшиеся общественные слушания по строительству в Харькове ядерной лабораторной установки

 

Довідка "SQ". У кінці лютого 2005 р. у ННЦ "Харківський фізико-технічний інститут" пройшла нарада за участю фахівців Арагонської національної лабораторії (США), на якому було вирішено, що США профінансують проектування нейтронного джерела для прискорювача. США зацікавлені в тому, щоб проект був реалізований в найкоротші терміни. В інституті є ядерні подільні матеріали, і США вимагають, щоб ці матеріали були або передані США, або знищені. Якщо прискорювач буде створений, то матеріали "спалять" в ході дослідження для отримання нейтронів, що влаштовує США.

3 листопада 2008 р.Міністерство енергетики США передало до Національної академії наук України офіційну пропозицію про надання на чотири роки 25 млн.дол. для будівництва в Харкові підкритичній ядерної збірки. Ядерна збірка буде використовуватися для організації виробництва топів і досліджень в області створення безпечного ядерного джерела енергії. Проект будівництва розроблений фахівцями Арагонської лабораторії і ХФТІ.

У вересні 2010 р. екогруппа "Печеніги" заявила про небезпеку імпульсного ядерного реактора, який будуватимуть в Харкові, і призвала привести у відповідність до законодавства України його будівництво, а також провести громадські обговорення проекту. Про це йшлося у відкритому листі екогруппи до влади України і президенту США Бараку Обамі.

Також за введення громадського контролю над будівництвом дослідної ядерної установки "Джерело нейтронів" виступила Харківська обласна організація партії ВО "Батьківщина".

Як заявив генеральний директор ХФТІ Іван Неклюдов, дослідницька установка "Джерело нейтронів" не представляє ніякої загрози ні для тих, хто буде поруч з нею працювати, ні для жителів міста.