Без АЭС Украина станет энергозависимой страной - гендиректор ХФТИ И. Неклюдов"Без АЕС Україна стане енергозалежною країною", - заявив 30 квітня в ході громадських слухань з приводу будівництва в Харкові лабораторної ядерної установки генеральний директор Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут" (ХФТІ) Іван Неклюдов. За його словами, після аварії на Чорнобильській АЕС і подій на японській АЕС "Фкукусіма-1" загострилося протистояння противників і прихильників АЕС. За словами І. Неклюдова, деякі країни зупиняють програми будівництва АЕС, деякиі - не продовжують терміни роботи блоків АЕС, а деякі країни, наприклад, Росія - оголосили про будівництво нових АЕС. "У нас в Україні альтернативна енергетика дає близько 1% електроенергії і з ряду причин найближчим часом не стане істотною. В Україні не будуть відмовлятися від АЕС. Частку атомної енергетики планується зберегти на рівні 50% і навіть збільшити в найближчі роки. Тому створення прообразу майбутнього безпечного джерела енергії - важливий етап у вирішенні проблеми енергонезалежності країни і важливе завдання для нашого інституту, як провідного центру в Україні ", - зазначив І. Неклюдов.

За його словами, співробітники інституту підтримують вимоги забезпечення максимальної безпеки при будівництві і роботі джерела нейтронів.

Як зазначив координатор Харківського відділення "Зеленого фронту" Сергій Росоха, у матеріалах інституту, які були роздані учасникам слухань, сказано, що це спільний проект України та США. "Але правильно було б назвати його проект США-Китай. Адже установку "під ключ" виготовлять китайці, а наших фахівців до будівництва установки не допустять. Цей проект робиться для того, щоб організувати на базі установки переробку відпрацьованого ядерного палива з усього світу. Адже Харківський коксохімічний завод теж був випробувальним заводом, а потім став працювати як окремий завод ", - зазначив С. Росоха.

Учасники слухань більшістю голосів ухвалили резолюцію про те, щоб підтримати реалізацію проекту та забезпечити інформування громадськості про хід будівництва установки. Також прийнято рішення надати Харківській облСЕС необхідну інформацію про санітарну зону навколо будівництва установки. Резолюція слухань буде надіслана до Харківської міськради для обговорення цього питання на сесії міськради.

Довідка "SQ". 3 листопада 2008 Міністерство енергетики США передало до Національної академії наук України офіційну пропозицію про надання 25 млн. дол. для будівництва в Харкові підкритичній ядерної установки. Проект будівництва установки розроблений фахівцями Арагонської лабораторії і ХФТІ. Проект "Джерело нейтронів, заснований на подкрітичній збірці, керований електронним прискорювачем "планується реалізувати за чотири роки.

Основні параметри установки: коефіцієнт критичності - 0,98, біологічний захист буде виготовлений з щільного бетону, товщина якого змодельована виходячи з того, що персонал буде перебувати поруч 8 годин і отримає дозу в два рази нижче, ніж нормативна. Параметри установки: потужність електронного пучка - 100 кВт, енергія електронного пучка - 100 МВ, паливо - Уран 235 (збагачення - не більше 20%), потужність збірки - 350 кВт. Соціальна функція установки - виробництво близько 30 медичних ізотопів і розвиток системи аналізу продуктів харчування.

Громадські слухання пройшли у конференц-залі інституту, що вміщає 310 чол. Слухання організовані Харківським міськвиконкомом.