Харківський науково-дослідний інститут (НДІ) технології машинобудування розробив проект мобільної пересувної установки з переробки пестицидів, але вже кілька років не може побудувати і ввести в дію установку. Про це 30 квітня  у прес-центрі інформагенції "STATUS QUO" повідомив заступник начальника Державної екологічної інспекції в Харківській області Анатолій Вінник. За його словами, вся проблема у фінансуванні.

"У НДІ є хороші проекти з роботи установки, але для того, щоб запустити цю установку в дію, необхідно до 1 млн.грн", - зазначив О. Вінник. За словами заступника начальника обласної екоінспекції, така установка дозволила б переробляти пестициди швидше і дешевше. "Від переробки на добу декількох кілограм пестицидів можна було б вийти до переробки на добу до сотні кілограмів пестицидів. А за кілька місяців можна було б переробляти тонни пестицидів. Крім того, наявність установки в області виключило б дорогі транспортні витрати з перевезення пестицидів у м. Шостку (Сумська обл.) для утилізації ", - підкреслив А. Вінник.

За його словами, у 2009 р. з Харківської області вдалося вивезти близько 300 т пестицидів. Усього в області 1 тис. 130 т пестицидів. З 80 існуючих складів, де зберігаються пестициди, 20 знаходяться в незадовільному стані.

Як зазначив А. Винник, ініціювати питання виділення коштів на запуск установки з переробки пестицидів перед Міністерством Держекоінспекція не може, тому що "вона лише караючий меч революції"." Ці функції є у природоохоронного управління при Харківській облдержадміністрації, яке розробляє програми, розглядає проекти, дає висновки, встановлює ліміти щодо викиду в повітря шкідливих речовин таке інше", - додав він.